News55

Om Israel går till motanfall – så slår de till

Artikelbild
En F-35 landar efter övning nära Eilat i Israel. Det avancerade stridsplanet väntas bli en avgörande pusselbit om Israel anfaller Iran. (Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 apr. 2024Publicerad: 17 apr. 2024

Israels säkerhetspolitik bygger på avskräckning. Därför kan man se sig tvungen att svara militärt på Irans anfall – och i så fall direkt mot Iran, enligt överstelöjtnant Anders Ekholm vid Försvarshögskolan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men läget är högst oförutsägbart. Och det kan också finnas en annan utväg.

Anders Ekholm har själv besökt Israels försvarsmakt IDF under Gazakriget, och beskriver landets säkerhetsupplägg som en triangel.

En tredelad sak som består utav avskräckning, förvarning, och försvarsförmåga. Militär förmåga, säger han.

Och när avskräckningen inte fungerar, som nu den gångna helgen, har Israel genom sin historia ofta visat att man kan slå tillbaka – massivt.

Tolkar läget

Bland exemplen finns sexdagarskriget 1967 och oktoberkriget 1973, som båda slutade med israelisk seger mot mäktiga grannländer.

Ekholm betonar att han inte vill låta “som en krigshetsare”, men att han försöker tolka läget ur den israeliska militärens perspektiv.

Nu måste man återställa avskräckningen. Det är så man resonerar.

ANNONS

Och då skulle det inte hjälpa att göra något i Libanon, Gaza eller Jemen, varifrån Irans allierade anfaller Israel.

Jag tror att man kommer slå tillbaka mot “bläckfiskens huvud”. Alltså Iran självt, säger Ekholm.Upp till dem

En aspekt i det är också att många i Israel länge sagt att omvärlden måste stoppa iranska försök att utveckla kärnvapen – med våld om så krävs.

Nu har Iran gett Israel det perfekta incitamentet. Och den legitima chansen.

David Menashri, Iranexpert på Tel Avivs universitet (TAU), är dock skeptisk till Israels chanser att helt lyckas med en sådan operation.

Det spelar inte så stor roll eftersom det iranska atomprogrammet är nästan klart.Det som återstår kan Iran lätt åstadkomma. Det är upp till dem om de vill fullborda ett militärt program, eller om de nöjer sig med att ställa sig på tröskeln till atomvapenförmåga, säger Menashri.Eventuell utväg

Även han jämför med historien, och hoppas att dagens ledare minns att en våldsspiral är svår att kontrollera.

1967 ville Egyptens president Nasser inte ha något krig med Israel. Men det blev sexdagarskriget.Och 2006 ville Nasrallah inte ha fullskaligt krig med Israel, fortsätter Menashri, syftande på ledaren för Hizbollah-milisen och det årets Libanonkrig.Han sade efteråt att hade han vetat resultatet hade han inte gått in i konflikten.

ANNONS

Anders Ekholm ser också en annan, högst eventuell, utväg.

Nu spekulerar jag, men kanske att man på något sätt lyckas tvinga Hamas till att ge sig, till att släppa gisslan.Och att det då skulle kunna ses som ett mått på att de är livrädda för att Israel ska slå tillbaka. Och att det blir likhetstecken med återställd avskräckning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS