News55

Pressade presidenten: Dags att fira jul

Venezuela
Venezuelas auktoritära president Nicolás Maduro flyttar fram julfirandet till oktober. (Foto: Ariana Cubillos/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

Venezuelas auktoritära president Nicolás Maduro flyttar fram julfirandet till oktober – det ses som ett slags undanmanöver i landets politiska inferno.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var måndags som Venezuelas omstridde president Nicolás Maduro, som klamrat sig fast vid makten i elva år, plötsligt utlyste julfirande redan i oktober.

Det berättar The Guardian och konstaterar att så långt har Frank Sinatra fått svar på sin klassiska fråga: “Vad hände med julen?”

Svårt ekonomiskt krisdrabbade Venezuelas president har precis besvarat den frågan med sin politiska undanmanöver.

“Det är september och det känns redan som jul. Så i år – som ett sätt att hylla och tacka er – kommer jag att besluta att julen ska tidigareläggas till den 1 oktober”, proklamerade Maduro under ett av sina frekventa tv-framträdanden, skriver den brittiska tidningen.

Döljer det faktiska valresultatet

Det mesta talar för att Maduro förlorade valet i juli, men han utropade sig ändå som landets fortsatta president och har vägrat offentliggöra rösträkningarna från vallokalerna.

I den just nu rådande turbulensen har landets myndigheter utfärdat en arresteringsorder på Maduros poltiska rival Edmundo González, som av allt att döma vann det riggade valet stort.

Samtidigt gungar marken under Maduros auktoritära regim och USA är nära att straffa 15 högt uppsatta personer inom administrationen med individuella sanktioner för det påstådda valfusket.

ANNONS

Snaran dras nu åt för bland andra utrikesministern Yván Gil, högsta domstolens ordförande Caryslia Beatriz Rodríguez Rodríguez och en högt uppsatt medlem av valrådet, Rosalba Gil Pacheco, framgår det.

ANNONS

Över 20 demonstranter dödades av militären

Även militära tjänstemän, som slog ner protesterna mot valresultatet och dödade mer än 20 personer, är föremål för att drabbas av sanktioner.

Under det hårda tillslaget från regimens militära lakejer kastades 1 700 personer i fängelse.

I en propagandavideo som The Guardian hänvisar till, producerad av Venezuelas militära kontraspionageenhet, varnas “stygga barn” för en djävulsk varelse i den så kallade julsången och att de ligger risigt till efter jul.

I ljuset av det är Maduros önskan inför den tidigarelagda julen om “fred, lycka och säkerhet” en klen tröst.

Det är inte första gången Nicolás Maduros flyttar fram julfirandet under sin kaotiska era som Venezuelas president.

Läs även: Maduro hotar gå hårt mot oppositionen Dagens PS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS