Att kungen jobbar från sju på morgonen till midnatt är inget annat än en myt. Det skriver Yasmine Larsson, ordförande i Republikanska föreningen, i en debattartikel i tidningen ETC.
Mest läst i kategorin
På kungahusets webbplats registreras Sveriges statschefs alla aktiviteter. Den 24 februari 2016 närvarade kungen vid en gudstjänst. Den 8 maj gick han på Dramaten och såg en föreställning. Allt finns registrerat i kalendern. Men att Sveriges statschef skulle vara så upptagen som det påstås är ingenting annat än en myt, skriver debattören Yasmine Larsson, ordförande i Republikanska föreningen, i tidningen ETC.
LÄS MER: Katarina Hultin i stor intervju: “Sluta reta er på kungen”
Kungen hade 22 veckors semester
Kungens kalender för 2016 gapade förhållandevis tom då endast 145 dagar fylldes av aktiviteter, drygt två om dagen och därefter följde 22 veckors semester. Många av kungens åtaganden har inbegripit sådant som luncher, konserter, middagar och fotbollsmatcher. Drygt femtio aktiviteter har handlat om sådant som statsbesök och audienser. Ett exempel är när kungen var i Rio under OS. Sex dagar räknades då i kalendern som sex aktiviteter. Ytterligare sex dagar tillföll eftersom drottningen var med, , skriver Yasmine Larsson.
Och enligt Yasmine Larsson är det särskilt relevant att studera kungens utrikesuppdrag eftersom han har ett ansvar att representera Sverige i internationella sammanhang, men endast 17 utrikesaktiviteter registrerades under 2016. 77 procent av kungens aktiviteter ägde istället rum i Stockholm och vid 50 procent av aktiviteterna lämnar Sveriges statschef inte Stockholms slott.
Stora delar av Sveriges befolkning är positiva till kungahuset, så länge de gör sitt jobb. Men att monarkin gör nytta i form av en hårt arbetande kungafamilj är, enligt Yasmine Larsson, en myt som måste slås hål på. Ytterst få dagar går åt till att representera Sverige, skriver hon i tidningen ETC.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.