News55

Så har bilden av Sverige förändrats 2023

Sverige har länge rankats högt vad gäller bland annat rättssäkerhet och samhällsstyre. Men hur förändrades den bilden år 2023
News55
News55
Uppdaterad: 21 feb. 2024Publicerad: 21 feb. 2024

Sverige har länge rankats högt vad gäller bland annat rättssäkerhet och samhällsstyre. Men hur förändrades den bilden år 2023?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2023 var det flera nyhetshändelser som påverkade Sverigebilden. Bland annat koranbränningar, svensk gängkriminalitet och påverkanskampanjen om svenska Socialtjänsten har förändrat hur andra ser på Sverige.  

Enligt en ny rapport från Svenska institutet om Sverigebilden ökade Sveriges mediala uppmärksamhet under 2023 med tio procent om man jämför med året innan.  

– I grunden är bilden av Sverige, i mån av vad omvärlden har en bild av Sverige, stabil, trygg och positiv, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör på Svenska institutet, till TV4

De händelser som hade störst negativ påverkan under det föregående året var koranbränningarna och påverkanskampanjen om svenska Socialtjänsten. 

– I länder som Saudiarabien och Iran är det en stark påverkan, men det handlar om 20 procent ungefär. Inte alla som har sett det här blir negativt påverkade, säger Madeleine.

Ingen större uppfattning om Sverige

Enligt generaldirektören har dock de flesta människor ingen Sverigebild alls.  

– Vi är inte så kända som vi tror. Majoriteten av befolkningen i de här länderna har en positiv eller ingen stark uppfattning om Sverige, säger hon. 

ANNONS

Enligt den nya rapporten framkommer det även att publiceringar om gängkriminaliteten i Sverige ökade förra året om man jämför med 2022. Däremot hade det inte en så stor effekt. 

– Sveriges samhällsstyre och rättssäkerhet rankas ofta högt, och vi presterar högt även vad det gäller miljö. Så det verkar inte har fått så starkt fäste förutom i exempelvis vissa grupper i USA där man vill prata om exempelvis migration.

Läs mer:

Därför kan svenska språket vara hotat

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS