News55

Släktforskningsbolags dna-databas kan säljas

En kvinna söker i en databas och en dna-sträng. Ett amerikanskt släktforskningsbolag som gått i konkurs ska sälja sina tillgångar och där ingår eventuellt bolagets stora dna-databas, med 15 miljoner människors dna, även svenskars
Ett amerikanskt släktforskningsbolag som gått i konkurs ska sälja sina tillgångar och där ingår eventuellt bolagets stora dna-databas, med 15 miljoner människors dna, även svenskars. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 apr. 2025Publicerad: 02 apr. 2025

Släktforskningsbolaget 23andme har ansökt om konkurs, bolaget har en gigantisk dna-databas som även innehåller svenskars dna. Den kan nu säljas.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det amerikanska bolaget 23andme har ansökt om konkursskydd och en konkursförvaltare ska se över vilka tillgångar som kan säljas. Den stora dna-databasen ingår i dessa tillgångar och kan alltså komma att säljas, det skriver Sveriges Radio.

Flera experter i USA varnar nu för att en eventuell köpare skulle kunna ha andra intentioner än vad släktforskningsbolaget hade när det tog emot människors dna.

Radera och ta bort samtycke

Släktforskningsbolaget 23andme utsattes för en stor cyberattack för ett och ett halvt år sedan och känsliga uppgifter om bolagets kunder hamnade hos hackare, det skriver PC för Alla.

Totalt har 23andme 15 miljoner kunder världen över i sin dna-databas.

Bolaget har nu ansökt om konkurs och uppmanat sina kunder att logga in på sina konton och radera sina uppgifter permanent, det rapporterar Bleeping Computer.

Sveriges Radio rapporterar att företaget uppmanar sina kunder att aktivt ta bort det samtycke de gett företaget att använda det dna de har skickat in eftersom det annars riskerar att säljas vidare.

”Låter jättemärkligt att man kan göra det”, säger Patricia Eriksson till Sveriges Radio. Hon är adopterad från Indien och har använt tjänsten för att söka sina rötter.

ANNONS

Ingen anledning att respektera GDPR

Exakt vad som kan hända med bolagets dna-databas och vem som kan tänkas köpa upp den är inte klart.

Jakob Heidbrink, docent i civilrätt och lektor vid Handelshögskolan i Göteborg menar att den europeiska GDPR-lagstiftningen ska skydda europeeiska kunder från att deras information delas vidare.

Eftersom 23andme är ett amerikanskt företag blir det dock svårt.

“I och för sig gör EU anspråk på att reglera detta för alla företag som är på den europeiska marknaden, men det har ju förstås inte USA någon anledning att respektera”, säger han till Sveriges Radio.

Fler brott ska lösas med mer biometri

Fler misstänkta ska identifieras genom att fler dna-prov, fingeravtryck och ansiktsbilder tas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS