News55

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Artikelbild
Republikanernas sannolika kandidat i höstens val, USA:s expresident Donald Trump. (Foto: Jabin Botsford/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 19 apr. 2024Publicerad: 19 apr. 2024

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Hur kommer det sig att USA plöjt ner över 100 miljarder dollar mer än Europa i Ukrainakriget när vi har en ocean mellan oss”, frågar Trump i inlägget, utan att ange vad den häftigt tilltagna siffran syftar på.

“Europa bör matcha den summa USA bidrar med för att hjälpa ett land i desperat behov”.

EU har gett mer

I själva verket har Europa gett betydligt mer stöd till Ukraina än USA, enligt tyska Kielinstitutets sammanställning. EU har skickat motsvarande nära en biljon svenska kronor (1 000 miljarder) i ekonomiskt, militärt och humanitärt stöd sedan veckorna före krigsutbrottet, medan USA bidragit med knappt 800 miljarder. Då räknas inte det direkta bilaterala stödet om hundratals miljarder från Tyskland och andra EU-länder in.

Sett enbart till det militära stödet har USA skickat mer.

Uttalandet har fått EU:s rådsordförande Charles Michel att reagera. På X skriver han att Trump “inte borde låta sig skrämmas av Putin”, och att han borde hålla sig till fakta.

Ska rösta om stödpaket

Trump, känd som Natoskeptiker och isolationist, skriver att Ukrainas överlevnad och styrka borde vara viktigare för Europa än för oss (USA), men att det även är viktigt för USA. Utspelet kan tyda på ett skifte i expresidentens inställning i Ukrainafrågan, dagen innan kongressen väntas rösta om ett hjälppaket värt över 60 miljarder dollar till det krigshärjade landet.

ANNONS

Tidigare har Trump uppmanat sina partikamrater i kongressen att inte godkänna något nytt Ukrainastöd om det inte kommer i ett paket som även skärper säkerheten vid USA:s södra gräns kraftigt.

I inlägget påstår Trump att Rysslands fullskaliga invasionskrig i Ukraina inte hade brutit ut om han varit president.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS