News55

Trumps jakt på mineraler förklarar hans världspolitik

mineraler
USA är trötta på att vara beroende av kinesiska sällsynta mineraler, och planerar på att utmana Kina. (Foto: Getty Images och Klyaksun)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 24 juli 2025Publicerad: 24 juli 2025

Grönland, Kanada och Ukraina – bakom Trumps utspel döljer sig jakten på sällsynta mineraler. Kina kontrollerar 90 procent av förädlingen och USA är fast i beroendet.

ANNONS

Mest läst i kategorin

LeeAnne Williams är föreståndare i den enda affären i den lilla staden i Mojaveöknen med några tusen invånare, skriver SvD.

Ett stenkast bort ligger potentiellt planerna för USA:s nya stora satstning, i en nuvarande nationalpark. 

En ny gruva som ska konkurera Kinas dominans på marknaden för sällsynta mineraler.

MISSA INTE: Kostnaden för att ha barnbarn 2025: 38 900 kronor – per år

Mineral-gruva i nationalpark väcker debatt

LeeAnne Williams kallar sig “outdoor person” och gillar nationalparkerna. Men hon har inget emot gruvplanerna. Järnvägen har sagt upp folk i Yermo och jobben försvinner.

Hon konstaterar att man behöver jobben i Yermo. Kalifornien var en gruvekonomi långt innan Hollywood och Silicon Valley tog över.

På berget med gruvan bor ökensköldpaddor och tjockhornfår. Chance Wilcox på National Parks Conservation Association är kritisk till planerna på gruvdrift i det skyddade området.

ANNONS

MISSA INTE: 130 jordskalv och ett vulkanutbrott: Svenska turistmålet evakueras

ANNONS

Kina har monopol på förädlingen av mineraler

Men Mojaveöknen har blivit en front i USA:s geopolitiska kraftmätning med Kina. Kina kontrollerar nästan hela världens produktion av sällsynta jordartsmetaller – de gräver upp 60 procent och förädlar hela 90 procent.

Mineralerna behövs i allt från mobiltelefoner till elbilar. Men framför allt är de avgörande för amerikansk försvarsindustri.

“Ukraina vill ha antimissiler som de kallar dem, Patriots”, sa Trump efter NATO-toppmötet i Haag. För att producera Patriots krävs minst fyra sällsynta mineraler. Stridsflygplanet F-35 behöver fem.

För några år sedan stoppades produktionen av F-35 tillfälligt. Orsaken är att motorn innehöll en kinesisk legering. USA:s försvarsindustri är beroende av sin största rival.

MISSA INTE: Deppigt: Svenskar tror på fallande bopriser – binder räntan

Mineralavtal förklarar Ukrainapolitiken

ANNONS

Den spektakulära dagen i februari när President Donald Trump slängde ut den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj från Vita huset skulle de ha skrivit under ett mineralavtal. Det gav USA tillgång till Ukrainas fyndigheter.

Några dagar innan hade Putin öppnat för ryskt mineralsamarbete med USA, även på “de nya territorierna” – alltså ockuperade delar av Ukraina.

“USA behöver sällsynta mineraler, och Ryssland har mycket”, sa Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Trump läser av budskapet.

Mineralavtalet mildrade den amerikanska brytningen med Ukraina, som skakat Europa. Men mineralerna förklarar också Trumps utspel om Grönland och Kanada.

“Big tech är ute efter berget”

Kevin Collins har jobbat med film och tv i Los Angeles och tänker länge innan han svarar på frågan om gruvan.

“Big tech är ute efter berget”, säger han med en konspirationsteoretisk ton. Men till slut tar han ställning mot kommersiella intressen i nationalparken.

David Barr har jobbat i gruvindustrin och är nu försvarskonsult. Han har motsatt åsikt. USA:s säkerhetspolitiska intresse väger tyngre än miljöhänsyn.

ANNONS

Han säger att det inte är ett vidare tätbefolkat område. Inte som att öppna en gruva i New York eller Los Angeles.

Gruvorna ska bryta Kinas monopol på mineraler

Mountain Pass är i dag USA:s enda gruva som bryter sällsynta mineraler. Den står för 16 procent av världsproduktionen men ägs delvis av Kina. 

Colosseumgruvan ägs av australiensiska Dateline och har fått stöd från Trumps regering. Inrikesminister Doug Burgum attackerade Demokraterna på X:

“Bidenadministrationen lät Kina hålla den globala ekonomin som gisslan”, skrev han. Nu ska Trump återupprätta USA:s gruvindustri.

Rubio dömer ut världsordningen

Utrikesminister Marco Rubio träffade nyligen sina kolleger från Indien, Australien och Japan – länder med stora outnyttjade mineraltillgångar.

Han menar att världsordningen efter 1900-talets krigstidet är inte bara är föråldrad, utan också ett vapen som används mot USA.

ANNONS

I hans beskrivning har globalisering och frihandel skapat problem som industrikris och beroende av Kina. Den liberala världsordningen ses som orsaken till att USA hamnat i kinesiskt mineralgrepp.

Freddy Jönsson Hanberg på Security of Supply Centre of Excellence i Karlskoga menar att det tar lång tid att bryta beroendet. Gruvdrift och förädling är långsiktiga processer.

Det ameriskanska styret har drömmar om sina egna gruvor som ställer världsordningen till rätta. (Foto: Juan José Napuri Guevara och NataKor!)

Kina sitter på trumfkorten

Amerikanska analytiker pekar på Kinas övertag i maktkampen. Gracelin Baskaran på Center for Strategic and International Studies kallar det “ett mycket kraftfullt förhandlingsverktyg”.

Kina och USA kom nyligen överens om ett handelsavtal. Tullar sänks och mineraler börjar flöda tillbaka, enligt finansminister Scott Bessent.

Men Kina kan fortfarande stänga av kranen. Det råder en sorts terrorbalans – USA har tullvapnet och övertag i mikrochips, Kina har mineralerna.

“Kina har korten”, menar Trump. Jakten på det nya guldet förklarar mycket av hans världsordning.

ANNONS

“Det är avgörande för all teknologi och för alla industrier över hela linjen”, säger Marco Rubio om mineralerna.

Läs mer om ekonomi:

Så påverkar nya siffran dig: Mer i plånboken för 1 miljon svenskar

Hur flyttar man bolån och slipper vanliga fällan? Tips från coachen

Skatteverket bygger en AI-verkstad för dina skattepengar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS