News55

Ukrainastöd från USA ovisst trots ny plan

Artikelbild
Representanthusets talman Mike Johnson har lagt fram en plan för att få den amerikanska kongressen att rösta om redan mycket försenade och blockerade stödpaket för Israel, Ukraina och Taiwan. Arkivbild. (Foto: Wilfredo Lee/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Talmannen i den amerikanska kongressen, republikanen Mike Johnson, har lagt fram en plan internt för att försöka få ledamöterna att rösta igenom stödpaket för Israel, Ukraina och Taiwan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidigare har han länge vägrat att ta upp frågan, men Irans direkta attack på Israel och larmrapporter om ökad rysk press på Ukraina ökar trycket även på Johnson.

Det sker saker runt om i världen som vi noga följer och vi vet att världen undrar över hur vi kommer att agera, säger Johnson.

Men planen anses bräcklig. Det är osäkert om det mycket försenade mångmiljardpaketet för Ukraina kan få ja – talmannen vill ha separata omröstningar om Israel, Ukraina och Taiwan och ett fjärde paket med andra frågor.

Kan ändras

Om det inte fastnar på vägen skulle en röstning kunna bli av mot slutet av veckan, med oklar utgång.

President Joe Biden och den amerikanska senaten, som redan röstat för, har behandlat de tre länderna i ett och samma stödpaket motsvarande 95 miljarder dollar, varav drygt 60 avsåg Ukraina. Det kan ändras på vägen fram mot omröstning.

Trump emot

Motståndet mot att stödja Ukraina är stort bland republikanska kongressledamöter.

ANNONS

Expresidenten Donald Trump har motsatt sig att ge mer stöd till Ukraina och de mest Trumplojala kongressledamöterna har förklarat att de följer hans linje.

En av de mest Trumptrogna ledamöterna, Marjorie Taylor Greene, hotar sedan tidigare med kräva en omröstning om att avsätta Mike Johnson om han går vidare med Ukrainastödet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS