News55

USA: Cancer förstör både livet och ekonomin

en ambulans i USA. I USA förvärras den ekonomiska bördan allt mer för dem som diagnosticeras med cancer.
I USA förvärras den ekonomiska bördan allt mer för dem som diagnosticeras med cancer. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

De som drabbas av cancer i USA ruineras av de höga kostnaderna, de som blir för sjuka för att jobba förlorar dessutom sin sjukvårdsförsäkring.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I USA skapar högre läkemedelspriser, ökande egenkostnad och minskade inkomster ekonomiska påfrestningar för många patienter med cancer, det rapporterar Wall Street Journal.

Hotas av vräkning

Innan 53-åriga Gwendolyn Jackson diagnosticerades med livmoderhalscancer hade hon god ekonomi. Hon förvärvsarbetade, var försäkrad och satt säkert i sitt hem.

Nu har hon dock tiotusentals dollar i skulder för vård och läkemedel. Cellgiftsbehandlingen gjorde att hon drabbades av andra hälsoproblem, bland annat en stroke, och hon förlorade sitt jobb. 

En morgon fick hon ett meddelande om vräkning och hennes lastbil togs tillbaks. Hon är bara en av många amerikaner som drabbas på det här sättet på grund av sin sjukdom.

ANNONS

Kostar över två miljoner

Den ekonomiska bördan av att få en cancerdiagnos blir påfallande värre i USA, som inte har allmän sjukvård som vi har här i Sverige.

Kostnaderna för läkemedel och vård stiger och allt fler patienter lever längre med sina sjukdomar. 

ANNONS

Enligt Iqvias Institute for Human Data Science kostar cirka 55 procent av de cancerläkemedel som introducerades mellan 2019 och 2023 minst 200 000 dollar om året, motsvarande cirka 2 093 830 kronor.

Allt fler patienter är dessutom i arbetsför ålder, det är en grupp som är mer benägna att rapportera ekonomiska svårigheter efter diagnos, jämfört med äldre.

Nästan 60 procent av de amerikaner i arbetsför ålder som har överlevt cancer uppger att de står inför ekonomiska svårigheter. 

Svår ekonomisk påfrestning

Många cancerpatienter kämpar för att ha råd med vård och drar på sig skulder. Forskning visar att cancer står för cirka 40 procent av de medicinska kampanjerna som söker ekonomisk hjälp på Go Fund Me.

“Skära ned på mediciner. Dra ned på läkarbesök. Att förlora ditt hem. Att skära ned på mat, det här är inte saker som vi vill tro händer med människor med cancer i det här landet”, säger Reshma Jagsi till Wall Street Journal.

Hon är strålningsonkolog vid Emory University School of Medicine och Winship Cancer Institute i Altlanta, Georgia, USA.

Cancer skapar en unikt svår ekonomisk påfrestning eftersom den innebär behandlingar med dyra läkemedel som ofta ger en rad icke-medicinska kostnader. 

ANNONS

Cellgiftsbehandling och andra cancerbehandlingar kan göra att patienterna blir för svaga för att kunna arbeta i flera veckor eller månader. 

Det kan göra att cancerpatienter förlorar både inkomst och sin sjukförsäkring, som de har via arbetsgivaren. 

Efter mer än ett decennium

De ekonomiska konsekvenserna kan vara i flera år.

“Det kan orsaka den här välståndschocken som kan fortplanta sig”, säger Fumiko Chino, strålningsonkolog vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, till Wall Street Journal. 

Hennes man dog i cancer för mer än tio år sedan, men inkasserare ringer fortfarande till henne om hans obetalda räkningar.

Pensionspengarna inlåsta – för att han har cancer

Per Falk har pensionssparat sedan han var 30, nu när han drabbats av cancer låter inte SEB honom ta ut sina pensionspengar på kortast möjliga tid.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS