News55

USA:s Ukrainapaket hyllas

Artikelbild
Representanthusets talman, republikanen Mike Johnson. Bild från i fredags. (Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 21 apr. 2024Publicerad: 21 apr. 2024

Representanthuset i USA har röstat igenom ett stöd på motsvarande 655 miljarder kronor till Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De svarade när historien kallade, säger president Joe Biden om att partierna till slut kunde enas om stödet.

Stödpaketet på nära 61 miljarder dollar har tidigare stoppats i flera månader på grund av motstånd från Republikanerna i representanthuset, men kunde nu röstas igenom efter att talmannen, republikanen Mike Johnson, styckat upp ett jättepaket på drygt 95 miljarder dollar till fyra delar.

“Jag är tacksam för USA:s representanthus, båda partier, och personligen talmannen Mike Johnson för beslutet som håller historien på rätt spår”, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på X efter voteringen.

Lagförslaget röstades igenom med siffrorna 311–112 och går nu vidare till senaten, där det nästan säkert kommer att godkännas under de närmaste dagarna. Därefter har USA:s president Joe Biden lovat att skriva under paketet omedelbart.

Kreml: Fler ukrainare dör

Direkt efter omröstningen hyllade många ledare beslutet. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver på X att “Detta gör oss alla säkrare, i Europa och Nordamerika”.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) skriver på X att det är en “fantastisk nyhet” och EU:s rådsordförande Charles Michel konstaterar på plattformen att stödpaketet “skickar ett tydligt budskap till Kreml: De som tror på friheten och FN-stadgarna kommer art fortsätta stödja Ukraina och dess folk”.

Från Moskva är tonläget annat. Beslutet var “förutsägbart” säger president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov till den statliga nyhetsbyrån Tass.

ANNONS

Det kommer att berika USA ytterligare och förstöra Ukraina ytterligare, och på grund av Kiev-regimen döda ännu fler ukrainare, säger han.Stöd till Israel – och Gaza

Utöver Ukrainapaketet har kammaren röstat för militärt stöd till Israel och humanitärt stöd till invånarna i Gaza, på sammanlagt drygt 26 miljarder dollar, motsvarande nära 300 miljarder kronor.

Stödet till Israel “sänder ett starkt budskap till våra fiender”, kommenterar Israels utrikesminister Israel Katz på X.

Den har också röstat för stöd till Taiwan och en lag som hotar med att förbjuda den sociala plattformen TikTok i USA om inte den kinesiska ägaren säljer sin andel.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS