News55

Von der Leyens utvalde backar ur

Artikelbild
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är i blåsväder. Arkivbild. (Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Kritiken mot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för tillsättningen av ett toppjobb har nu lett till ett första manfall.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den tyske partivännen och EU-parlamentarikern Markus Pieper, som fick ett välbetalt toppjobb av kommissionen i januari, meddelar fem i tolv att han inte tänker tillträda. Det rapporterar Politico.

Pieper fick jobbet som särskilt sändebud för små- och mellanstora företag, trots att två kvinnliga kandidater – svenska Anna Stellinger och tjeckiska Martina Dlabajová – rankades högre på förhand.

Pieper skulle börja på tisdagen, men avstår. I en intervju med den tyska tidningen Handelsblatt säger han att det har blivit omöjligt att utföra det jobb han tänkt sig. Han pekar ut den franske EU-kommissionärens Thierry Bretons hårda kritik mot tillsättningen som starkt bidragande.

I förra veckan röstade EU-parlamentet, med stor majoritet, för att von der Leyen bör riva upp tillsättningen av Pieper. Kritikerna hävdar att den var ett sätt för von der Leyen att få stöd från tyska kristdemokrater och EU-parlamentets största partigrupp EPP för en andra mandatperiod som ordförande för EU-kommissionen. Von der Leyen är tysk och kristdemokrat, som Pieper.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS