News55

Nya solstormar kan nå jorden

Artikelbild
Norrsken över Lake Washington i västra USA natten mellan 10 och 11 maj. (Foto: Lindsey Wasson/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 18 maj 2024Publicerad: 18 maj 2024

Norrsken – men också risk för störningar på elnätet och för flygtrafiken. Solen är inne i en intensiv period och nästa vecka kan nya solstormar nå jorden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ett nytt aktivt område på väg in, säger solforskaren Peter Wintoft.

För många märktes solstormen – den kraftigaste att nå jorden på över 20 år – kanske främst i flödet av vackra norrskensbilder i sociala medier.

För forskarna syntes solutbrotten, som kulminerade förra helgen, bland annat som störningar i jordens magnetfält.

Solen har haft många stora utbrott under ungefär en tvåveckorsperiod. Men den kvällen, den 10 maj, fick vi en stor störning som kom fram till jorden, säger Peter Wintoft, som är forskare vid Institutet för rymdfysik.

Aktivt område

Eftersom solen roterar har området som orsakade de kraftiga utbrotten nu hunnit passera till solens baksida. I stället dök i veckan ett nytt, liknande område upp vid solens rand.

I början av kommande veckan väntas det nå solens mitt sett från jorden.

Det kraftfulla området har försvunnit bakom solen nu, men vi har ytterligare ett aktivt område som är på väg in, säger Peter Wintoft.

ANNONS

När det är som farligast, så att säga, är när det aktiva området ligger mitt på solen. Det är ett fönster på några dagar.

Nära max

Solens aktivitet varierar i en cykel på cirka elva år och just nu är aktiviteten nära sitt max. Det är dock bara när solstormarna riktas mot jorden som det blir mätbara effekter här.

Det vi ser från jorden är att det kommer in vad vi kallar för aktiva områden på ena randen, de ligger sedan kvar tills de försvinner ut på andra sidan efter ungefär två veckor, säger Peter Wintoft.

Samma område som märktes av den 10 maj hade till exempel flera nya stora utbrott senare. Men då var de inte jordriktade längre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS