News55

Så klarar du värmen på semesterresan

värme
Så håller du koll på eventuella värmeböljor i sommar. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 18 juli 2024Publicerad: 18 juli 2024

Det har blivit allt vanligare med värmeböljor under sommaren. Det här ska du tänka på innan du beger dig iväg på semester.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra sommaren var den varmaste som någonsin uppmätts på norra halvklotet. Spanien, världens näst mest besökta land, drabbades av tre värmeböljor på bara fyra månader, skriver Wall Steet Journal.

För att vara redo om det slår till med en värmebölja under semestern behövs det mer förberedelse än bara solkräm och vatten. Tidningen listar nu det viktigaste att tänka på:

Planera din packning

Fokusera på att packa ner ljusa och löst sittande kläder i andningsbara material. Eftersom det gäller att skydda både kropp och knopp så är en bredbrättad hatt och solglasögon minst lika viktiga att ta med. Övriga prylar som hjälper till att hålla ner värmen är handfläkt, paraply och pulsklocka.

Fundera på försäkringen

Det finns reseförsäkringar som täcker väderrelaterade händelser och som erbjuder en garanti för höga vädertemperaturer. Det innebär att resenären kan få pengar tillbaka om temperaturen överstiger en viss gräns.

Förbered för flexibilitet

Var beredd på att behöva ställa in planerade aktiviteter eller utflykter. Känns det väldigt varmt att vandra, gå inte lika långt eller ta det en annan dag. Om du trots allt bestämmer dig för att göra en utomhusaktivitet trots att det är varmt – se till att du inte är helt ensam. Ta pauser, håll dig i skuggan och drick vatten.

ANNONS

Anamma apparna

Ladda ner en eller flera detaljerade väderappar för att ha koll på värmevarningar på din destination. Det finns appar (Meteo) som som övervakar värmevarningar över hela Europa. Andra appar (Extrema) visar de svalaste promenadstråken, de skuggigaste cykelvägarna och närliggande dricksvattenfontäner, skriver Wall Steet Journal.

Missa inte: Tre experter: Så reser du mycket billigare News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS