I Sverige har Transportstyrelsen föreslagit nya regler som kan få allvarliga konsekvenser för många bilförare.


Enligt förslaget riskerar personer som dricker måttliga mängder alkohol att få sitt körkort indraget, även om de aldrig har kört onyktra.
Detta förslag bygger på ett omstritt blodprov (PEth-test) som mäter alkoholkonsumtion och har fått mycket kritik för sin bristande tillförlitlighet.
“Ett PEth-värde över 0.30 är inte lika med missbruk. Det är något som indikerar regelbunden överkonsumtion, eller ett medicinskt riskbruk. Ett PEth-värde slår inte fast exakt hur mycket alkohol en person konsumerat, bara en ungefärlig nivå”, säger den analytiska kemisten och forskaren Anders Helander till Skånska Dagbladet.
MISSA INTE: Nya semestern med tåg: Direkt från Sverige till Centraleuropa. News55

Hemliga kontroller?
I vissa fall kan hemliga kontroller av alkoholbruk ske när du besöker vårdcentralen för att få hjälp med andra hälsoproblem, som till exempel högt blodtryck eller förmaksflimmer.
Under dessa besök ställer läkaren frågor om din livsstil, uppger Dagens PS.
Vad som inte alltid nämns är att dessa frågor och rekommendationer om blodprov även kan leda till att din alkoholkonsumtion granskas utan att du är medveten om att det påverkar ditt körkort.
I Linn Gustafssons fall blev situationen särskilt problematisk.
Efter att ha varit på fest två gånger, där hon hade ett högre alkoholkonsumtion än vanligt, visade hennes blodprover för höga värden.
Trots att en läkare senare konstaterade att hon inte led av något missbruk och utfärdade ett intyg för att stödja detta, valde Transportstyrelsen att återkalla hennes körkort.
Myndigheten hänvisade till ett så kallat riskbruk av alkohol, vilket ledde till att hon förlorade sitt körkort och jobb som ambulanssjuksköterska utan att ha blivit bevisad skyldig till rattfylleri eller visat några tecken på missbruk.
Senaste nytt
Indraget körkort förödande
De föreslagna reglerna skulle få stora konsekvenser för många individer.
För de som förlorar sitt körkort kan det innebära svårigheter att ta sig till jobbet, delta i familjeaktiviteter eller upprätthålla ett normalt socialt liv.
I vissa fall skulle detta kunna påverka deras ekonomiska situation, särskilt om körkortet är avgörande för yrkesutövningen, resonerar ledarredaktionen på Expressen.
Läkaren: Så pålitligt är testet
En central kritik mot det föreslagna blodprovet är testets tillförlitlighet.
Vissa forskare och experter påpekar att PEth-testet inte kan ge en exakt bild av hur mycket alkohol en person har konsumerat, eller när konsumtionen inträffade. Därför kan testresultaten vara osäkra och ge felaktiga indikationer på en individs alkoholkonsumtion.
Tor Stålhammar, ST-läkare i allmänmedicin skriver i Läkartidningen:
“Ett exempel är Transportstyrelsen, som i ett pm skriver »studier har visat att det krävs ett alkoholintag i mängder som ger en blodalkoholhalt på minst 1 promille under cirka en veckas tid för att PEth-värdet ska överskrida gränsvärdet 0,30 μmol/l« . Detta påstående vilar emellertid på en enda studie, publicerad 2012, som endast omfattade 11 deltagare. I studien konsumerade deltagarna en individuellt anpassad mängd alkohol för att uppnå alkoholkoncentrationen 1 promille en gång per dag under 5 dagar. Det är oroande att Transportstyrelsen baserar riktlinjer på en så begränsad och bristfällig referens, vilket väcker frågor om både transparens och ansvar. Det kan leda till orättvisa konsekvenser för människor vars liv påverkas av dessa beslut, särskilt när det handlar om indraget körkort eller andra förlorade rättigheter.
Se även:
Så kan du bli av med ditt körkort – nio vanliga skäl. News55
Vansinnigt: Körkortet indraget – för “alkoholvanor”. News55

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.