News55

Varning: Flera ställen runtom i Sverige varnar för svag is

Is
Naturisar är förädiska inpå vårkanten och kan smälta bort på en timme. Ha koll på väder och vind innan du ger dig ut. (Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX /TT, Johan Nilsson / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 24 feb. 2025Publicerad: 24 feb. 2025

Det kan vara lockande att ge sig ut på en is sista gången innan det blir för varmt, men se upp – rätt som det är hamnar du i plurret. Naturis är nämligen förädisk efter flera dagars mild temperatur.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Generellt sett kan man ju säga att isarna håller på att smälta bort helt enkelt”, säger Rickard Rundgren Björk, räddningsskeppare på Sjöräddningssällskapet för Sveriges Radio.

MISSA INTE: Pension: Ditt orange kuvert – slöseri med tid? Förutom för två saker

Is kan smälta bort på en timme

Flera dagar med kallt väder gjorde att isarna frös till, men det kan lika snabbt vända.

På bara en dag kan mycket hända med isens bärighet, speciellt i Skärgården. Ju närmare öppet hav, desto snabbare sker förändringarna av is.

“Det kan ju vara så att en fjärd ligger helt frusen och man kan åka skridskor, men efter en timme så kan isen vara helt borta”, fortsätter Rundgren.

Is
Klimatförändringar har medfört svagare och osäkrare is. (Foto Carl-Olof Zimmerman / TT)
ANNONS

Tänk på detta innan du beger dig ut på någon is

ANNONS

En del kommuner uppdaterar isläget på sina hemsidor, men det gäller att själv hålla koll på vädret och ta med sig rätt utrustning.

Ge dig aldrig ut på någon is utan isdubbar. Det är nog så svårt att ta sig upp ur iskallt vatten, eftersom man snabbt blir nedkyld. Utan dubbar är det i princip chanslöst.

Det är bäst att inte ge sig ut själv av ren säkerhet. Skulle något hända finns ju en person som kan hjälpa till och larma räddningsinsatser.

“Har man själv inte koll ska man inte ge sig ut på isen. Så enkelt är det”, avslutar Rickard Rundgren.

Flera ställen runtom i Sverige varnar för svag is

På flera ställen runtom i landet rapporterar man nu om osäker och svag is. Man bör därför avstå från att bege sig ut eftersom risken att ramla i är relativt stor.

Sedan 1960 har isen på svenska sjöar blivit drygt en centimeter tunnare vart femte år. Vi behöver öka medvetenheten om detta, annars kommer fler att drunkna, varnar Mark Peternell vid Göteborgs universitet, enligt Fof.

Detta beror uteslutande på klimatförändringar som för med sig ett mildare klimat med kortare perioder av ihållande kyla. Isar blir därmed osäkrare och det är också svårt att bedöma “säkra” zoner på isen – om det ens finns några.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:

Pension: Ditt orange kuvert – slöseri med tid? Förutom för två saker

Sportlovsveckan – nu 5 171 kronor dyrare. News 55

Apple anställer 20 000 för att slippa handelstullar. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS