News55

Varning: Pekskärmarna tar för mycket plats i nya bilar – trafikfara

fysiska
Fysiska knappar i bilar kan bli behövligt snart, då studier visar hur farligt det är med en skärm i bilen. (Foto: Ross Helen och Khosro)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 22 juli 2025Publicerad: 22 juli 2025

Digitala pekskärmar tar allt större plats i bilarnas förarmiljöer – men nu växer kraven på att återinföra fysiska reglage. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är inte så förvånande att inbyggda digitala skärmar i bilen är en distraktion”, säger Jacob Sidenvall på Riksförbundet M Sverige.

Han menar att det är en paradox att användning av mobiltelefon bakom ratten ger böter, samtidigt som bilarnas egna skärmar blivit alltmer påträngande. 

Meddelanden och annan information dyker upp mitt i körningen – och skärmarna blir bara större. AutoMotorsport menar att det är lika farligt som rattfylleri.

Många förare, särskilt de som kört bil i flera decennier, har märkt hur ett enkelt vred eller en knapp förr kunde justeras i blindo. Nu krävs det ofta flera tryck, svep och ett öga på skärmen för att ens höja värmen.

MISSA INTE: Kostnaden för att ha barnbarn 2025: 38 900 kronor – per år

Norska mätningar visar behovet av fysiska knappar

I Norge genomfördes nyligen en av de första europeiska studierna som försökt kvantifiera problemet. Bland annat undersöktes hur lång tid det tar att utföra vanliga uppgifter via infotainmentsystemet.

Resultaten bekräftar det många redan upplevt: att justera något på en pekskärm kräver både ögon och hjärna. Enligt studien tog det i genomsnitt 23,5 sekunder att byta till en specifik låt – varav 10,2 sekunder ägnades åt att faktiskt titta på skärmen.

ANNONS

På den tiden hinner en bil som kör i 60 kilometer i timmen färdas över 390 meter. Det är en sträcka där mycket kan hända – särskilt i tätort eller vinterväglag.

Sidenvall beskriver hur förarens uppmärksamhet delas upp i flera steg. Först måste blicken söka rätt meny, sedan ska handen föras mot rätt yta, och till sist krävs ofta en visuell bekräftelse på att det blev rätt. Det är sekunder som tas från själva körningen.

MISSA INTE: 130 jordskalv och ett vulkanutbrott: Svenska turistmålet evakueras

ANNONS

Nya säkerhetskrav med fysiska knappar inför 2026

Mot den här bakgrunden är det inte förvånande att Euro NCAP, den europeiska bilsäkerhetsorganisationen, har bestämt sig för att agera. 

Från och med 2026 kommer de kräva att bilar har fysiska knappar för ett antal grundläggande funktioner om de ska kunna få högsta betyg – fem stjärnor.

Det är en tydlig signal till branschen att skärmhetsen nått vägs ände. Men samtidigt efterfrågar M Sverige mer forskning. Hittills har bara enstaka europeiska rapporter lyft frågan – och det räcker inte för att få hela bilindustrin att ändra riktning.

“Det är glädjande att säkerhetsmedvetenheten ökat och att biltillverkare redan meddelat att de kommer att återgå till knappar för kontrollpaneler”, säger Jacob Sidenvall.

ANNONS
Dags att putsa av de fysiska knapparna igen. (Foto: PBXStudio)

MISSA INTE: Deppigt: Svenskar tror på fallande bopriser – binder räntan

Förarens ansvar kvarstår

I väntan på tvingande regler och fler studier har bilföraren fortfarande det yttersta ansvaret. 

Jacob Sidenvall pekar på behovet av sunt förnuft i vardagen: att undvika att ställa in navigatorn i full fart, att inte fippla med klimatkontrollen i onödan och att hålla uppmärksamheten på vägen – inte skärmen.

Och kanske finns här en poäng som särskilt äldre förare instinktivt förstår. En fysisk knapp är en knapp. Den sitter där den alltid har suttit – och fungerar varje gång.

“Under tiden måste vi som vistas på vägarna inse hur farliga skärmarna kan vara och hantera dem klokt”, säger Jacob Sidenvall.

Läs mer om ekonomi:

ANNONS

Så påverkar nya siffran dig: Mer i plånboken för 1 miljon svenskar

Hur flyttar man bolån och slipper vanliga fällan? Tips från coachen

Skatteverket bygger en AI-verkstad för dina skattepengar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS