12-årige debutanten: Älskar skräck

Willem Källmodin författardebuterar vid 12 års ålder med boken 'Salen', som han har skrivit tillsammans med sin mamma Nina Källmodin. Pressbild.
Willem Källmodin författardebuterar vid 12 års ålder med boken "Salen", som han har skrivit tillsammans med sin mamma Nina Källmodin. Pressbild.
LitteraturTT

Willem Källmodin, född 2008, är i färd med att debutera som författare med "Salen". Boken är en ryslig historia som han har skrivit tillsammans med sin mamma.

Jag gillar verkligen att bli rädd av skräckböcker, säger Willem Källmodin.

Annons

Annons

Annons

Annons

Willem Källmodins författardebut är resultatet av att han och modern Nina Källmodin kom på andra plats i förlaget Bonnier Carlsens stora berättartävling tidigare i år.

"Salen", en "klassisk spökhistoria", handlar om de tre vännerna Harry, Johanna och Lo som upptäcker en dörr dold bakom en bokhylla i sitt skolbibliotek. På andra sidan dörren väntar något som får ungdomarnas tillvaro att bokstavligt talat ta en gastkramande vändning.

Två uppföljare

Willem Källmodins litterära intresse grundlades i tidig ålder.

Han började läsa själv när han precis hade fyllt fem, och så har han varit en bokmal sedan dess. Så han har fått väldigt mycket språk på den vägen, säger Nina Källmodin.

"Salen" påbörjades som "en kul grej" mellan mor och son. Idéer studsades fram och tillbaka, och skrevs sedan ned.

Snart insåg de att det här är på väg någonstans, nu stundar debuten, och under 2021 ges två uppföljare till "Salen" ut.

Det känns väldigt konstigt men samtidigt väldigt fantastiskt att jag kan göra det nu, när jag är så ung, säger Willem Källmodin.
Jag har alltid varit intresserad av att skriva historier, men det har aldrig varit något riktigt stort projekt som en bok tidigare.

Annons

Annons

Älskar skräck

Den litterära duon är ingen ny företeelse. Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, Anders Roslund och Börge Hellström, Bill Clinton och James Patterson är alla exempel från en lista som kan göras lång.

Men det hör inte till vanligheterna att samarbetet sker över generationsgränserna inom en och samma familj.

Det fungerar väldigt bra. Vi kommer på idéer och fyller i varandras idéer. Vi tänker väldigt mycket på samma sätt, så det är enkelt när vi ska komma på någonting, säger Willem Källmodin.

Nina Källmodin är publicerad författare och arbetar även som skolbibliotekarie. Det var på arbetsplatsen som hon och sonen Willem upptäckte det dolda utrymme som skulle komma att inspirera händelserna i "Salen".

Valet av litterär genre kom naturligt för 12-åringen.

Jag brukar oftast läsa skräckböcker. Jag gillar verkligen att bli rädd av dem, så det var nog därför det var så enkelt att skriva en egen bok. Man har så mycket inspiration från alla andra man har läst, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons