A-
A+

13-åring omhändertogs – polisen självkritisk

Polismyndigheten är självkritisk efter att en 13-årig pojke omhändertagits av polis efter att han påstås ha pekat finger åt en polisbil. Arkivbild.
Polismyndigheten är självkritisk efter att en 13-årig pojke omhändertagits av polis efter att han påstås ha pekat finger åt en polisbil. Arkivbild.
BrottTT

Polismyndigheten är självkritisk efter att en 13-årig pojke omhändertagits av polis då han påståtts ha pekat finger åt en polisbil. Omhändertagandet JO-anmäldes av pojkens mamma.

Annons

Annons

Händelsen skedde förra året då 13-åringen, som stod vid en busshållplats i Partille, pekade långfinger när en polisbil körde förbi, skriver GP. Själv hävdar pojken att gesten var riktad mot en grupp kamrater på andra sidan gatan – men meningarna om vad som hände därefter går isär.

Enligt pojkens mamma ska poliserna ha klivit ur patrullbilen och konfronterat hennes son och därefter tagit polisgrepp på honom.

Från polisens håll hävdar man däremot att pojken ”uppvisat en mycket dålig attityd” och försökt att avvika, därav armgreppet.

Pojkens mamma JO-anmälde senare händelsen och polismyndighetens jurist slår nu fast att långfingergesten inte var en tillräcklig anledning för omhändertagandet.

Våldet som användes anses dock ha varit försvarligt, även om ingripandet i sig saknade lagstöd.

Enligt Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg, finns det alltid skäl till eftertanke när ett ärende gått till Justitieombudsmannen.

Men jag vill att mina poliser jobbar både gränssättande och relationsskapande. Jag ifrågasätter inte mina poliser gällande hur pojken har betett sig, säger han till GP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!