A-
A+

15-åring misstänkt för mordförsök

Redan på tisdagskvällen inträffade en explosion i ett trapphus Enskededalen i södra Stockholm.
Redan på tisdagskvällen inträffade en explosion i ett trapphus Enskededalen i södra Stockholm.
BrottTT

En 15-årig pojke har anhållits efter skottlossningen i Gubbängen i Stockholm.

Enligt polisen pågår flera konflikter i huvudstadens södra delar och man utesluter inte att veckans sprängdåd och skjutningar är del av dem.

Annons

Annons

Efter skjutningen i Gubbängen grep polisen två personer. Man hittade även ett skjutvapen i närheten av brottsplatsen.

På torsdagseftermiddagen meddelar Åklagarmyndigheten att en 15-årig pojke anhållits i ärendet, misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott. Den andre som greps, en pojke under 15 år, har släppts.

Larmet kom vid strax före 23.30 på onsdagen.

Vi kan konstatera att det har skjutits mot en lägenhetsdörr i ett flerbostadshus, inga personer har skadats, sade Per Fahlström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT

Brottsplatsen spärrades av för en teknisk undersökning under natten.

Explosion i flerfamiljshus

Ett dygn tidigare, under tisdagskvällen, inträffade en explosion i en trappuppgång i ett flerfamiljshus i Enskededalen. Inringaren som larmade polisen upptäckte att det var rök i trappuppgången och att porten skadats.

Inte heller vid den händelsen har någon person skadats och ingen har gripits. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt den tillförordnade chefen för lokalpolisområdet Stockholm syd, Filip Lindfors, pågår det flera konflikter i södra Stockholm. Han utesluter inte att den senaste veckans dåd är en del av det.

Vi har en god underrättelsebild och det pågår ett intensivt arbete för att kolla på samband. Vi jobbar även intensivt för att förebygga ytterligare dåd, säger han.

Samtidigt är han tydlig med att de inte utesluter några motiv eller samband.

På onsdagskvällen kom först ett larm klockan 23.24 om skottlossning på en adress i Gubbängen. Även en polispatrull som befann sig i området hörde smällarna.

Kort därefter, klockan 23.32, kom ett larm från flera inringare om en explosion i en port i ett flerfamiljshus i Farsta i södra Stockholm, inte långt från Gubbängen.

Det finns inga uppgifter om personskador vid någon av händelserna.

Efter explosionen i Farsta spärrades ett stort område av under natten och det nationella bombskyddet kallades in för att säkra platsen. Ingen har gripits efter händelsen, men en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

Annons

Annons

Ytterligare sprängning?

Enligt Tobias Lövström, lokalpolisområdeschef vid Globen, kan ytterligare en sprängning ha skett i flerfamiljshuset i Enskededalen. Fynd har gjorts som gör att det inte går att uteslutas.

Ett par timmar efter explosionen i Enskededalen på tisdagskvällen avlossades skott mot en fastighet, också det i Gubbängen. Vid 02-tiden hör några personer något främmande ljud i huset där de bor. Men det var inte förrän strax efter klockan sju som polisen fick in larm från boende om att de hittat skador på fastigheten.

På plats kunde polisen konstatera att skadorna orsakats av ett skjutvapen. Även hylsor hittades på platsen.

Försök till mord

Polisen har inlett förundersökning angående försök till mord för den händelsen. Inte heller där har någon skadats och ingen är gripen. Ingen frihetsberövad i nuläget.

Ifall skjutningen har koppling till den senaste nattens skjutning i Gubbängen är oklart. Polisen kan dock bekräfta att de båda skjutningarna skett i samma del av Gubbängen.

Det är samma gata men inte samma adress som skjutningarna har skett på, säger tf polisområdeschef Fredrik Lindfors.

Skjutningarna och explosionerna inträffar några dagar efter det att polisen på juldagsmorgonen larmades till en adress i Rinkeby, i nordvästra Stockholm. På platsen hittades en svårt skadad man i 30-årsåldern som skjutits. Samma kväll kom beskedet att han avlidit. Det är för tidigt att säga om det finns något samband mellan händelserna, enligt polisen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.