15 miljarder portioner per år – så arbetar WFP

WFP-medarbetare delar ut mat till utsatta människor i Sydsudan 2016.
WFP-medarbetare delar ut mat till utsatta människor i Sydsudan 2016.
NobelprisetTT

5 600 lastbilar, 30 fartyg och nästan 100 flygplan med mat.

FN:s livsmedelsprogram (WFP) tilldelas 2020 års Nobels fredspris för sitt arbete för att utrota hungern. Vilka är de och hur jobbar organisationen?

Annons

Annons

Vad gör de?

Varje år stödjer WFP nästan 100 miljoner människor i över 80 länder världen över. Det handlar om livsmedelsassistans i nödsituationer, men även om ett kontinuerligt arbete för att stärka livsmedelssäkerheten och motståndskraften hos människor som lever i fattigdom och konflikter.

Dagligen levererar 5 600 lastbilar, 30 fartyg och nästan 100 flygplan livsmedel och annan hjälp till världens sårbara under WFP:s flagg. Totalt rör det sig om 15 miljarder portioner mat där en tallrik i genomsnitt kostar 2,60 svenska kronor.

Var finns de?

Två tredjedelar av WFP:s arbete sker i konfliktdrabbade länder, där sannolikheten att befolkningen lider av undernäring är tre gånger högre än i länder i fred.

Sedan starten 1961 – på uppmaning av USA:s dåvarande president Dwight Eisenhower – har den Rombaserade organisationens medarbetare hjälpt utsatta människor i merparten av världens konflikter. Några exempel är svältkatastrofen i Etiopien under 1980-talet, folkmordet i Rwanda 1994, tsunamin i Sydostasien 2004 och jordbävningen i Haiti 2010.

I fjol levererade WFP exempelvis mat till nästan sju miljoner människor i Kongo-Kinshasa. Den största akuta insatsen sker i Jemen, där 13 miljoner människor är beroende av WFP:s nödhjälp varje månad.

Arbetet under pandemin

Under covid-19-pandemin har antalet människor som går hungriga ökat stadigt världen över. Miljoner människor har förlorat sin inkomst och mat har blivit både dyrare och mer svårtillgänglig. Allra tydligast är det i Latinamerika, där människor i behov av livsmedelsassistans har ökat trefalt.

WFP:s omfattande transportnät av personal och livsmedel har påverkats hårt av stängda gränser, inställda flygavgångar och nedstängd infrastruktur. I brist på traditionella transporter – och i områden utan fungerande infrastruktur – har WFP gjort sig kända för att leverera mat via helikopter, på elefantryggen eller med hjälp av kameler.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons