A-
A+

16-åring häktas misstänkt för grov våldtäkt

Pojken blev häktad av Vänersborgs tingsrätt men förhandlingen hölls i Uddevalla tingsrätt. Arkivbild.
Pojken blev häktad av Vänersborgs tingsrätt men förhandlingen hölls i Uddevalla tingsrätt. Arkivbild.
BrottTT

En 16-årig pojke häktas misstänkt för grov våldtäkt och sexuellt ofredande. Han häktas på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Annons

Annons

Pojken misstänks för att ha överfallit och våldtagit en kvinna i 80-årsåldern i hennes hem i Dals-Ed. Kvinnans make larmade polis efter överfallet som hände i torsdags i förra veckan. Kvinnan skadade ryggen och fick föras till sjukhus.

Vid häktningsframställan under måndagen framkom även att pojken misstänks för sexuellt ofredande mot en annan kvinna. Åklagare Daniel Edsbagge understryker att ingen av offren har en relation till pojken. Han menar också att det är ovanligt att man häktar misstänkta brottslingar som är under 18 år.

"Väldigt allvarligt brott"

Jag har ändå valt att häkta honom, då det rör sig om ett väldigt allvarligt brott, säger han till TT.

Förutom att det rör sig om ett grovt brott finns det en särskild omständighet som påverkat beslutet om att 16-åringen ska häktas trots sin ringa ålder, anser Edsbagge. Socialtjänsten har möjlighet att ordna så kallad betryggande övervakning för omyndiga misstänkta, och då kan åklagaren avstå från att begära personen häktad och i stället låta den misstänkte bli placerad på en låst avdelning hos Statens institutionsstyrelse (Sis).

Annons

Annons

Kritisk

I det har fallet har det däremot inte gått att ordna en sådan plats. Jag är kritisk till det, jag tycker det borde gå att ordna betryggande övervakning för en 16-åring som är misstänkt för ett allvarligt brott, men nu måste jag häkta honom i stället, säger Daniel Edsbagge.

Om Statens institutionsstyrelse ordnar en Sis-plats längre fram kan det hända att Daniel Edsbagge häver häktningen, uppger han till TT.

Socialtjänsten säger till mig att de hoppas kunna lösa en plats under veckan, säger han.

Även pojkens advokat är kritisk till platsbristen hos Sis, har denne uppgett för Göteborgs–Posten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.