A-
A+

16-åringar kan vaccineras i augusti

Ungdomar som är yngre än 18 år kan erbjudas vaccin i första halvan av augusti. Arkivbild.
Ungdomar som är yngre än 18 år kan erbjudas vaccin i första halvan av augusti. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Ungdomar äldre än 16 år kan erbjudas vaccination mot covid-19 från och med den 9 augusti, meddelade Folkhälsomyndigheten på onsdagen.

Annons

Annons

Att det kan ske först då beror på flera anledningar, enligt Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten (FMH).

Vi har indikationer nu på att man börjar komma rätt långt ned i åldrarna och närmar sig de här ungdomarna, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Vidare pekar han på vikten av att regionerna är redo att börja vid utsatt tidpunkt, så att arbetet kan starta samtidigt runt om i landet.

Därtill krävs det att Socialstyrelsen anpassar föreskrifterna för ordination av vacciner för att omfatta personer under 18 år, vilket beräknas vara klart någon gång i början av augusti.

Utöver det kommer Sveriges Kommuner och Regioner tillsammans med regionerna att titta på om det ska krävas målsmans tillstånd för vaccineringen.

Folkhälsomyndigheten beslutade redan i juni att ungdomar födda 2005 eller tidigare ska erbjudas vaccination, men då fanns inget fastslaget datum för när.

Vaccinet som kommer att erbjudas är Pfizer-Biontechs mRNA-vaccin, som är godkänt från 12 år. Syftet är främst att skydda ungdomarna själva mot sjukdom, men också att ytterligare minska smittspridningen i samhället.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!