175 000 evakuerade undan Kalifornienbränder

Lågor i fjärran vid Healdsburg, väster om Sacramento i Kalifornien.
Lågor i fjärran vid Healdsburg, väster om Sacramento i Kalifornien.
USATT-Reuters

Minst sex personer har omkommit i de terrängbränder som härjar i den amerikanska delstaten Kalifornien och som växer kraftigt. Över 175 000 har hittills evakuerats från sina hem i rådande värmebölja och pandemi.

Annons

Annons

Detta är vad som kvarstår av ett bostadsområde för husbilar i Napa County efter att en skogsbrand dragit förbi.
Detta är vad som kvarstår av ett bostadsområde för husbilar i Napa County efter att en skogsbrand dragit förbi.

Under veckan har omkring 11 000 blixtnedslag orsakat fler än 560 bränder i framför allt delstatens norra och mellersta delar. Över 175 000 invånare i dessa områden har påverkats av obligatoriska evakueringar.

I brandstyrkorna som arbetar med att släcka dem rapporteras många ha behövt jobba tre dagar i sträck.

När ingen reservpersonal är på väg in gör de helt enkelt vad de måste göra, säger Scott Ross, talesperson för den kaliforniska brandskyddsmyndigheten.

Stort område

Bränderna har vuxit kraftigt, och den största gruppen eldhärdar – kallad LNU Lightning Complex – omfattade på fredagsmorgonen omkring 89 000 hektar, och den räknas som den nionde största terrängbranden i delstatens historia. Som jämförelse härjade skogsbränderna i Sverige sommaren 2018 cirka 25 000 hektar.

Nu hotas återigen vinodlingar i områdena Napa och Sonoma, som drabbats av liknande bränder de senaste åren. Turister på hotell och besöksanläggningar i områdena ombeds åka hem, även för att lämna plats för alla evakuerade.

Många evakuerade är på grund av coronaviruset synnerligen tveksamma till att ta sin tillflykt till de anläggningar myndigheterna pekat ut.

Annons

Annons

Många skadade

De omkomna är fyra civila personer samt två som deltagit i insatserna mot bränderna – en elektriker och en helikopterpilot. Dessutom har 43 brandmän och civila skadats och 500 byggnader har förstörts av elden, som också hotar tusentals andra.

Bränderna har föregåtts av extrem värme och torka i Kalifornien.

Om du är i förnekelse om klimatförändringarna, kom till Kalifornien, sade guvernören Gavin Newsom vid det demokratiska partikonventet på torsdagen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons