20 000 masstestas för covid-19 i Umeå

20 000 studenter och anställda vid Umeå universitet ska masstestas för covid-19. Arkivbild.
20 000 studenter och anställda vid Umeå universitet ska masstestas för covid-19. Arkivbild.
CoronavirusetTT

20 000 studenter och anställda vid Umeå universitet ska masstestas för covid-19 med start på måndagen.

Syftet är att ta reda på om vanlig undervisning vid universitetet ökar smittspridningen.

Annons

Annons

Det är ett stort experiment, säger Anders Johansson, forskare i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, i SVT:s Morgonstudion.

Studien är den största som har gjorts i Sverige gällande testning och smittspridning och den kommer att pågå i två veckor. Alla kommer att testas två gånger.

Vi testar första veckan hur många som har infektionen och sedan när alla träffas en vecka senare testar vi hur många som har fått den, säger Anders Johansson.

Den senaste tiden har smittan ökat särskilt bland unga, samtidigt som smittspridningen hittills ha varit låg i Umeå. Testerna blir därför intressanta både i ett nationellt och internationellt perspektiv, förklarar Anders Johansson.

Det här är ett sätt att få svar på frågan om det går bra att starta undervisning vid campus med vanlig fysisk undervisning eller om det ökar smittspridningen, säger han.

Förutom Folkhälsomyndigheten och Nationellt pandemicenter kommer även Försvarsmakten att bistå vid testerna som ska utföras vid tre olika stationer vid universitetsområdet.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons