A-
A+

20 år sedan Dawit Isaak fängslades

En manifestation för att hedra Dawit Isaak på Sergels torg 2015, där bland andra hans döttrar Danait och Betlehem Isaak höll tal. Arkivbild.
En manifestation för att hedra Dawit Isaak på Sergels torg 2015, där bland andra hans döttrar Danait och Betlehem Isaak höll tal. Arkivbild.
PolitikTT

Det senaste riktiga livstecknet kom 2005. Men kampen för att få svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fri fortsätter.

I dag har det gått 20 år sedan han fängslades.

Det är för jäkligt att det inte har hänt någonting, säger vännen Leif Öbrink.

Annons

Annons

Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Arkivbild.
Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Arkivbild.

I fjol kom nya rapporter om att Dawit Isaak är vid liv och så sent som för en månad sedan krävde två högt uppsatta FN-experter att Eritrea omgående ska släppa honom.

Men samtidigt tickar räkneverket på stödföreningen Free Dawits hemsida obönhörligen vidare. I dag, torsdag, har det gått exakt 20 år sedan han hämtades från sin bostad i den eritreanska huvudstaden Asmara, tidigt på söndagsmorgonen den 23 september 2001.

I samma veva fängslades även flera politiker och andra oberoende journalister. De har hittills varken formellt anklagats för något eller ställts inför rätta.

"Kampen fortsätter"

Några år senare släpptes Dawit Isaak visserligen plötsligt fri – men glädjen blev kortvarig, för efter bara tre dagar greps han igen, på väg till ett läkarbesök.

Det senaste riktiga livstecknet är ju 2005, då han släpptes fri, säger Leif Öbrink, som fram till nyligen var ordförande i stödkommittén.
Det finns folk som har berättat att de träffat honom i fängelset på senare tid. Men vi har inga konkreta bevis på det.

Tills motsatsen är bevisad utgår dock både familjen och Leif Öbrink från att Dawit Isaak fortfarande lever. Därför fortsätter också ansträngningarna att få honom frigiven.

Ja, så länge vi inte får bevis på att han är död då får man anta att han lever och då fortsätter kampen, säger Öbrink.

Annons

Annons

Begär överprövning

Utöver familjen och stödkommittén har bland andra Reportrar utan gränser engagerat sig och polisanmälde i fjol den eritreanske presidenten Isaias Afwerki för brott mot mänskligheten.

Enligt Åklagarmyndigheten går de misstänkta brotten dock inte att utreda i Sverige, därför har ingen förundersökning inletts.

I dag lämnar journalistorganisationen in en begäran om att Riksåklagaren (RÅ) ska överpröva det beslutet.

"I ljuset av de rättsprocesser där svenska åklagare tar internationellt ansvar blir de beslut som hittills fattats i Dawit Isaaks fall obegripliga", säger Erik Halkjaer, ordförande för organisationen i Sverige, i ett pressmeddelande.

"Ingenting hjälper"

Även Utrikesdepartementet (UD) har under åren fått kritik för att man gjort för lite för att hjälpa Dawit Isaak. Inte minst har den så kallade tysta diplomatin kritiserats.

I våras tillsatte regeringen en kommitté för att granska arbetet med att få Dawit Isaak och svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, frigivna.

Enligt Leif Öbrink har dock även den lite mer högljudda diplomatin hittills misslyckats.

Man har försökt att sätta mer hårt mot hårt också från svensk sida. Men det har ju inte hjälpt det heller, säger han.
Tyvärr tror jag att lösningen är långt borta så länge presidenten sitter kvar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.