A-
A+

21 döda i ultramaraton – utredning startas

En räddningsstyrka på väg att leta efter överlevande i ultramaratonloppet i Kina.
En räddningsstyrka på väg att leta efter överlevande i ultramaratonloppet i Kina.
UltramaratonTT-AFP

Löparna, iklädda shorts och t-shirts, var chanslösa när vädret slog om med hagel, hård vind och temperaturer ned mot 24 minusgrader.

Nu startas en utredning av ultramaratonloppet i Kina där 21 personer omkom.

Annons

Annons

De 172 löparna var ute på ett 100-kilometersloppet i bergen i Gansu-provinsen då de överraskades av ett omslag i vädret med kraftigt fallande temperaturer. Som lägst var det minus 24 grader, samt hagel, snöblandat regn och hårda vindar.

Överlevande från helgens tragedi vittnar om att isoleringsfiltarna som löparna fick av arrangören strimlades sönder i de hårda vindarna.

Deltagaren Zhang Xiatao berättar i sociala medier att vindarna var så starka att han hela tiden föll omkull.

"Jag var så kall att jag började förlora kontrollen på kroppen. Jag virade in mig i isoleringsfilten, tryckte på SOS-knappen på min GPS och förlorade sedan medvetandet", skriver han i sociala medier-appen Weibo.

Såg döda

När Zhang återfick medvetandet hade en fåraherde burit honom till en grotta, där han placerats nära elden och svepts in i ett täcke.

Luo Jing berättar för tv-kanalen CCTV att hon träffade på löpare som försökte ta sig nerför berget iklädda bara t-shirts och shorts.

Det skummade ur munnarna på dem och de sade åt oss att bryta så fort som möjligt, säger hon.

Andra berättar om hur de, när de försökte ta sig nerför berget, såg människor ligga döda på marken.

Annons

Annons

Ignorerade väderprognos

Frågan som de lokala myndigheterna ställer är varför tävlingsarrangören ignorerade varningen om extremvädret. Styrande inom idrotten i Kina vill nu också stärka säkerhetsarrangemang kring tävlingar och kräver att alla arrangörer har beredskapsplaner för att kunna stoppa tävlingar snabbt om det behövs.

Gansuprovinsen, där en del av Gobiöknen finns, drabbas ofta av extremväder med bland annat sandstormar. Staden Baiyn, där loppet gick, har berg som är 3 000 meter höga.

Bland de döda finns långdistansspecialisterna Liang Jing och Huang Guanjun. Liang har vunnit flera kinesiska ultramaraton de senaste åren medan den hörselskadade Huang vann maraton i Kinas paralympiska mästerskap 2019.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!