A-
A+

21 löpare döda i oväder vid ultramaratonlopp

Räddningspersonal mobiliserades under natten för att rädda löparna ute i spåret vid staden Baiyin i nordvästra Kina.
Räddningspersonal mobiliserades under natten för att rädda löparna ute i spåret vid staden Baiyin i nordvästra Kina.
KinaTT-AFP-Reuters

Minst 21 människor har dött sedan ett häftigt oväder slagit till mot löpare som deltog i ett 100 kilometer långt ultramaraton i Kina, enligt landets medier.

Annons

Annons

Annons

Annons

Tävlingen pausades när hagel, snöblandat regn och hårda vindar vid lunchtid på lördagen plötsligt drog in över ett bergsområde där löparna sprang. Temperaturen störtdök och en kamp för att rädda de tävlande ute i spåret tog vid.

Det började regna allt kraftigare, berättar Mao Shuzhi, som var omkring 24 kilometer in i loppet när ovädret slog till.

Med tidigare erfarenheter av hypotermi (för låg kroppstemperatur) i bakhuvudet bestämde hon sig för att vända tillbaka innan hon nådde de riktiga höga höjderna av banan.

I början ångrade jag mig lite, tänkte att det kanske bara var en regnskur som drog förbi, men när jag sedan såg den kraftiga vinden och regnet utanför hotellfönstret så var jag väldigt glad över mitt beslut, säger hon.

Drygt 150 löpare kunde evakueras, enligt kinesiska medier, men ett svårt räddningsarbete pågick hela natten och först på söndagsförmiddagen, lokal tid, hade samtliga omkomna lokaliserats längs med spåret.

Flera av de evakuerade löparna var nedkylda och minst åtta löpare har vårdats på sjukhus för mindre skador, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Loppet arrangerades nära staden Baiyin i Gansuprovinsen i nordvästra Kina. Tävlingsbanan sträckte sig längs de dramatiska berg vid Gula floden som internationellt går under namnet Yellow River Stone Forest och vars klippformationer tros vara fyra miljarder år gamla.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss