A-
A+

22-åringen erkänner två mordförsök i Vetlanda

Kö in i tingsrätten. Ett stort medieuppbåd samlas vid Jönköpings tingsrätt inför rättegången mot den åtalade 22-åringen. Intresset för förhandlingarna är stort och det kommer att bli fullt på medier- och åhörarplatserna i säkerhetssalen.
Kö in i tingsrätten. Ett stort medieuppbåd samlas vid Jönköpings tingsrätt inför rättegången mot den åtalade 22-åringen. Intresset för förhandlingarna är stort och det kommer att bli fullt på medier- och åhörarplatserna i säkerhetssalen.
BrottTT

Den 22-årige mannen som knivhögg sju personer i Vetlanda i mars erkände i inledningen av rättegången två mordförsök. I de övriga fem fallen förklarar han via sin advokat att han ingenting minns.

Den första rättegångsdagen i Jönköpings tingsrätt är nu igång inför ett stort medieuppbåd.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den åtalade 22-åringen kommer in i rättssalen klädd i gröna häkteskläder, en t-shirt och mjukisbyxor. Han sitter med nedböjt huvud bredvid sin advokat Christian Berntö. I inledningen frågar rättens ordförande honom när han är född.

Jag vet inte när jag är född, svarar han tyst.

Åklagaren Adam Rullman inleder sedan med att läsa upp sina yrkanden. Han vill att den åtalade ska ställas till ansvar för sju försök till mord. Han yrkar dessutom på att 22-åringen ska utvisas ur Sverige.

Via sin advokat medger 22-åringen två av mordförsöken och i de övriga fem fallen kan han vare sig erkänna eller förneka ansvar då han inte minns vad som hänt. Han medger yrkandet på utvisning.

Rättegången kommer under förmiddagen att ägnas åt åklagaren Adam Rullmans sakframställan, den del då han redogör för omständigheterna i fallet. Även målsägarbiträden och den åtalades försvarsadvokat får ge sina versioner.

Förundersökningen ger en detaljerad bild över det snabba händelseförloppet den där eftermiddagen i mars. Men det finns flera frågetecken som många hoppas ska kunna rätas ut under de tre dagarna rättegången pågår. De stora frågorna är:

Vad var det egentliga motivet till mannens vansinnesdåd?

Det är fortfarande oklart varför mannen gjorde som han gjorde. Han säger i förhör att hans minnesbild av händelsen är diffus. Och att han inte helt kan förklara sitt agerande.

Han har inte lämnat något rimligt eller närmare motiv överhuvudtaget, sade kammaråklagare Martin Svensson när åtalet lämnades in.

Kan ha varit psykiskt sjuk

Frågan är om han under rättegången kommer att kunna ge ett bättre svar på vad som drev honom att löpa amok den där eftermiddagen.

Ska mannen dömas till fängelse eller vård?

22-åringen har erkänt brottet. Han har därefter genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning. Den visar att han kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk när knivdåden begicks.

Frågan som söker ett svar är: Vad är ett rimligt straff för det mannen gjorde?

Frågan om en större rättspsykiatrisk undersökning kommer troligen upp på rättegångens tredje dag.

Adam Rullman har förklarat att han har för avsikt att begära en fördjupad utredning av mannens psykiska tillstånd. Fattar domstolen beslut om en sådan utredning innebär det att rättegången kommer att pausas i väntan på ett utlåtande. De brukar ta minst sex veckor. Därefter återupptas förhandlingarna och rätten fattar beslut i ljuset av undersökningens resultat.

Annons

Annons

Utvisning?

Rätten är fri att döma till fängelse oavsett vad utredningen kommer fram till. Skulle utredningen visa att mannen lider av en allvarlig psykisk störning kan rätten välja att i stället döma honom till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Ett sådant straff är inte tidsbestämt.

Ska mannens utvisas ur landet?

Åklagarna yrkar på att 22-åringen ska utvisas från Sverige på livstid. Ett eventuellt utvisningsbeslut påverkas inte av den rättspsykiatriska undersökningens resultat. Rätten kan komma fram till att mannen ska utvisas ur landet oavsett om han döms till fängelse eller vård.

Frågan är om rätten kommer av utvisa mannen, och hur lång tid utvisningen i så fall kommer att gälla.

Efter dagens förhandling är ytterligare två rättegångsdagar planerade, den 24 maj och den 2 juni.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss