Migrationsverket avvecklar flera av sina boenden. Efter den 1 juli bli kommunernas ansvar att ordna boende för 23 500 Ukrainaflyktingar. Arkivbild.
UkrainakrisenTT
Kommunerna ska ordna boenden för 23 500 flyktingar från Ukraina när Migrationsverket avvecklar flera av sina boenden.
Annons
Annons
Annons
Annons
Under flyktingkrisen 2015–2016 fick några små kommuner ta oproportionerligt stort ansvar när flyktingarna placerades ut i boenden som Migrationsverket upphandlat. För att undvika en upprepning av den här situationen och få en jämnare fördelning över hela landet av de ukrainare som flytt hit, väntas ett nytt regelverk träda i kraft den 1 juli.
Migrationsverket har skrivit ned sin prognos för hur många ukrainare som kommer att fly till Sverige, från cirka 76 000 till 55 000. Av dem förväntas 23 500 behöva hjälp med boendet. Det blir nu kommunernas ansvar att ordna boenden och Migrationsverket har nu tagit fram ett förslag på hur flyktingarna ska fördelas mellan kommunerna.
Fördelningen har gjorts i dialog med länsstyrelserna och kommunerna och innebär att alla kommuner ska vara med och ta sitt ansvar, säger Magnus Önnestig, direktör på Migrationsverkets nationella operativa avdelning.
Kan behöva flytta
Nu finns cirka 40 000 ukrainare i Sverige. Omkring 10 000 har placerats i Migrationsverkets boenden av vilka de flesta ska avvecklas. Om kommunen inte tar över Migrationsverkets boenden eller kan erbjuda annat boende, kan detta betyda att de som bor i Migrationsverkets boenden måste flytta till en annan kommun.
Vi vill ha så få och så korta flyttar som möjligt. Vuxna ska kunna ha kvar sina jobb och barnen ska kunna gå kvar i skolan, men vi kan inte garantera att alla får vara kvar i den kommun de bor nu, säger Magnus Önnestig.
TT: När får de boende veta om de behöver flytta och vart de ska flytta?
I de allra flesta fall borde de få besked under den första halvan av juli och de ska förvarnas cirka en månad innan flytten görs. Och om vi måste flytta barn så ska detta göras innan terminsstarten, säger Magnus Önnestig.
Annons
Annons
Boenden redo
Cirka 25 000 ukrainare har ordnat boende på egen hand, de flesta av dem i Stockholmsområdet eller andra storstäder.
Om någon av dem av någon anledning inte kan bo kvar i sitt eget boende så kan de alltid vända sig till oss på Migrationsverket, vi är skyldiga att ordna boende. Sådana rörelser är svåra att förutse och vi kommer alltid att ha ett antal lediga boendeplatser. Men vi kan inte garantera att de får bo kvar i den kommun där de bor nu, säger Magnus Önnestig.
På tisdag nästa vecka ska riksdagen fatt beslut om de nya reglerna som börjar gälla den 1 juli.
Ingen ska behöva växa upp i en värld med missbruk - det var drömmen ur vilken Miljonlotteriet kom till. Stig Kroon, en passionerad och driven entreprenör, lade 1964 grunden till det som i dag är Miljonlotteriet.
Miljonlotteriets överskott går till Nyktra Initiativ som består av föreningar och eldsjälar som arbetar för att motverka alkohol- och drogproblem i samhället. De förändrar livet för utsatta barn och vuxna och jobbar förebyggande för att inga människor ska fara illa av alkohol och droger.
Stödlinjen.se Spela ansvarsfullt. Regler + villkor gäller.
Seniordeal har sedan starten 2012 haft som mål att hjälpa Sveriges seniorer och pensionärer 55+ till en bättre ekonomi genom att erbjuda exklusiva seniorrabatter och erbjudanden.
Vi lever under samma himmel, men verkligheten ser olika ut
Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans biståndsorganisation, som kämpar för alla människors rätt till ett värdigt liv. Vi är en del av ACT-alliansen, Action by Churches Together, som är ett globalt nätverk mellan kyrkor och tillsammans utgör en av världens största biståndsallianser. Tack vare detta samarbete kan vi agera snabbt vid katastrofer, arbeta effektivare inom långsiktigt utvecklingssamarbete och tillsammans vara en stark påverkansröst.