A-
A+

30 gripna vid förbjuden covidprotest

Tusentals demonstrerade mot coronarestriktioner i Amsterdam.
Tusentals demonstrerade mot coronarestriktioner i Amsterdam.
NederländernaTT-AP

Tusentals personer deltog i en förbjuden demonstration mot coronarestriktioner i Amsterdam på söndagen.

Det blev stökigt under demonstrationen. Fyra poliser skadades och 30 personer greps.

Annons

Annons

Kravallutrustad polis driver tillbaka demonstranter i Amsterdam.
Kravallutrustad polis driver tillbaka demonstranter i Amsterdam.

Myndigheterna hade ställt en rad krav för att tillåta söndagens protest i centrala Amsterdam. När arrangörerna vägrade gå med på villkoren fanns enligt borgmästare Femke Halsema inget annat val än att förbjuda demonstrationen.

Men det hindrade inte tusentals personer från att samlas på Museumplein vid lunchtid.

Amsterdam beslutade att göra Museumplein till en så kallad säkerhetszon, vilket bland annat innebär att ingen misstanke krävs för kroppsvisitering.

Enligt polisen fanns "starka indikationer på att personer och grupper vill störa ordningen och använda våld", skriver De Telegraaf.

Vattenkanoner i beredskap

Kring torget stod polisbussar med vattenkanoner i beredskap medan stora skyltar informerade om att demonstrationen förbjudits.

Stämningen var inledningsvis uppsluppen men blev efterhand allt mer hätsk när polisen försökte tömma torget. Bilder och videoklipp från platsen visar hur kravallutrustade poliser riktar batongslag mot gestikulerande demonstranter.

Fyra poliser skadades i oroligheterna. Sammanlagt greps 30 personer under dagen för bland annat misshandel och olaga vapeninnehav, skriver Het Parool.

Demonstranterna tågade sedan bort till Westerpark några kilometer bort där de anslöt sig till en annan demonstration. Flera demonstranter återvände sedan enligt nederländska medier till Museumplein.

Annons

Annons

Flera covidprotester

Bakom söndagens protest står Saamen voor Nederland – Tillsammans för Nederländerna – som enligt egen utsago samlar 70 olika grupper som är kritiska till nedstängningar och andra restriktioner. Att demonstrationen förbjöds är enligt paraplyorganisationen ett bevis på att den nederländska demokratin är hotad.

Det är skandalöst att demonstrationen inte tillåts. Vi får inte demonstrera men Black lives matter och klimatrörelsen fick, sade Michel Reijinga från arrangörsgruppen tidigare.

En lång rad covidprotester i Nederländerna har blivit våldsamma. Den 20 november skottskadades flera personer när polisen öppnade eld i samband med ett upplopp i Rotterdam.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.