A-
A+

30-tal gripna i våldsvåg – flera under 15 år

Rikspolischef Anders Thornberg på pressträff med anledning av det grova våldet och situationen i polisregion Stockholm.
Rikspolischef Anders Thornberg på pressträff med anledning av det grova våldet och situationen i polisregion Stockholm.
BrottTT

Polisen har genomfört ett 30-tal gripanden i våldsspiralen i Stockholmsområdet som började på juldagen. Flera av de gripna är under 15 år.

Annons

Annons

Vi har ett synnerligen allvarligt läge. Det våld med skjutningar och sprängningar vi har sett den senaste tiden är förfärande, säger rikspolischef Anders Thornberg till ett pressuppbåd utanför polishuset i Stockholm.

Sedan juldagen har flera våldsdåd skakat Stockholmsområdet. Tre personer har skjutits ihjäl, portar och trappuppgångar har sprängts, dörrar har beskjutits och barn har stoppats när de bar skjutvapen.

Läget är tufft och medarbetare är hårt ansatta, men våldsutvecklingen måste brytas, säger Thornberg.

Gripna under 15 år

Ungefär hälften av gripandena har gjorts den gångna helgen. Flera av de gripna är under 15 år och överlämnade till socialtjänsten.

De som gripits är långt ner i gängens hierarkier. De högre hönsen går fria.

Vi måste komma åt dem som anstiftar och förmår unga personer att begå de här hemska brotten, säger Mattias Andersson, regionpolischef i Stockholm, och tillägger att polisen har en "väldigt bra bild" av nätverken.
Jag kan med säkerhet säga att vi kommer att göra många fler frihetsberövanden, ta ännu fler vapen och fortsätta jobba aktivt med den kriminella ekonomin i de här miljöerna, säger han.

Polisen i Stockholm ska inom kort förstärkas med ytterligare ett hundratal poliser från samtliga polisregioner i landet.

Annons

Annons

Inte bara Stockholm

Enligt rikspolischefen styrs våldsvågen delvis från utlandet. Det handlar om personer som har flytt lagen och bosatt sig i exempelvis Spanien.

Polisen har tidigare sagt att våldsvågen har sin grund i tre pågående konflikter. Enligt rapporter i flera medier är det inte isolerat till Stockholm, utan rör i ett av fallen en maktkamp om narkotikahandeln i Sundsvall.

Flera av de gripna är inte hemmahörande i Stockholm utan har tagit sig dit från andra städer.

TT: Finns det risk för eskalerande våld även i andra städer?

Vi är uppmärksamma på det. Det är inte bara Stockholm, inte bara ett enskilt utsatt område, utan en större fråga. Vi är naturligtvis på alerten för att göra hela Sverige tryggt och säkert, säger Anders Thornberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.