A-
A+

5 000 bärplockare väntas i år

Migrationsverket har hittills fått in 2 500 ansökningar om arbetstillstånd för att plocka vilda bär i Sverige. Totalt väntas upp till 5 000 personer söka i år. Arkivbild.
Migrationsverket har hittills fått in 2 500 ansökningar om arbetstillstånd för att plocka vilda bär i Sverige. Totalt väntas upp till 5 000 personer söka i år. Arkivbild.
EkonomiTT

Minskad smittspridning tros leda till att fler bärplockare kommer till Sverige. I år väntas dubbelt så många som i fjol.

Reglerna är tydligare i år. Har man ett uppehållstillstånd har man rätt att resa in i landet, säger Erik Holmgren på Migrationsverket.

Annons

Annons

Annons

Annons

Förra året var läget osäkert för bärplockarna in i sista stund. Drygt 3 000 personer reste ändå till Sverige för att plocka bär, jämfört med 6 000 personer år 2019.

Det fanns mycket större osäkerhet förra året. Det kom nya regler hela tiden och det var osäkert om det kunde bli av överhuvudtaget, säger Erik Holmgren, enhetschef på arbetstillståndsenheten på Migrationsverket.

Utländska medborgare med uppehållstillstånd är nu undantagna från det tillfälliga inreseförbudet. Hittills i år har 2 500 ansökningar inkommit till Migrationsverket, och de väntar sig upp till 5 000 ansökningar.

Det är arbetsgivarnas efterfrågan som styr hur många som får uppehållstillstånd för bärplockning.

Det är helt upp till arbetsgivarna hur många de vill anställa så länge de kan visa att de har förutsättningarna för det.

När uppehållstillstånd har beviljats finns inget krav på negativt covidtest för den som reser in i Sverige. Däremot kan pandemin göra det svårare att söka tillståndet, om restriktioner i den sökandes hemland gör det svårare att ta sig till en svensk ambassad för fotografering och för att lämna fingeravtryck.

De som beviljas arbetstillstånd för säsongsarbete har oftast medborgarskap i Thailand, Ukraina och Serbien.

Totalt beviljades cirka 15 000 arbetstillstånd år 2020, jämfört med cirka 22 000 arbetstillstånd år 2019.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss