A-
A+

50 procent mer el från solen

En park med solpaneler utanför Strängnäs. Arkivbild.
En park med solpaneler utanför Strängnäs. Arkivbild.
EnergiTT

Göteborg är den hetaste solstaden, åtminstone vad gäller installerad solel. Flest installerade solceller per invånare finns emellertid i Strängnäs.

I fjol fortsatte solcellsinvesteringarna att öka kraftigt, enligt ny statistik från Energimyndigheten.

Annons

Annons

Förra året installerades cirka 22 000 nätanslutna solcellsanläggningar, med ungefär 400 MW i effekt. Därmed finns totalt 65 819 nätanslutna solcellsanläggningar med en total installerad effekt på 1 090 MW.

Därmed var ökningen cirka 50 procent och milstolpen 1 GW är passerad, konstaterar Anna Werner, vd för branschorganisationen Svensk Solenergi.

Små tillskott

Men fortfarande handlar det om ytterst små effekttillskott till den svenska elmarknaden, mindre än en procent av totala elproduktionen. Den samlade elproduktionen från solen skulle räcka till att driva en stad av Lunds storlek under ett år.

En annan jämförelse som Energimyndigheten använder sig av är att solelen skulle räcka till en körning av tvättmaskinen för varje hushåll varannan dag under ett år.

Annons

Annons

I samtliga kommuner

Mest installerad solel finns i Göteborg, fyra procent av all solenergi som alstrades i fjol. Ökningen var även störst där. Därefter följer Linköping och Uppsala, enligt Energimyndigheten.

Räknat per invånare hamnar Strängnäs i topp, 500 watt per person, följt av 2019 års etta Sjöbo. I riket i snitt producerades 105 watt solel per invånare under fjolåret.

Och nytt för fjolåret var att det nu finns solcellsanläggningar i samtliga svenska kommuner, från söder till norr, enligt Anna Werner.

"Det är en fördom att solceller bara fungerar vid ekvatorn", skriver hon i en kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!