A-
A+

72 FN-chaufförer fängslade i Etiopien

Chaufförerna jobbade för FN:s världslivsmedelsprogram WFP. Arkivbild.
Chaufförerna jobbade för FN:s världslivsmedelsprogram WFP. Arkivbild.
EtiopienTT-AFP-Reuters

Etiopien har frihetsberövat 72 chaufförer som arbetade för FN:s världslivsmedelsprogram (WFP) i landets norra delar. Arresteringarna sker dagen efter att ett tjugotal FN-anställda gripits i räder i huvudstaden Addis Abeba.

Annons

Annons

Chaufförerna greps i staden Semera, nära den enda vägen som leder till krigsdrabbade Tigrayregionen, där stora delar av befolkningen länge riskerat att svälta och är i stort behov av förnödenheter från hjälporganisationer.

"Vi upprätthåller kontakten med Etiopiens regering för att förstå anledningen bakom deras frihetsberövande", säger en talesperson för FN.

Godtyckliga gripanden

Beskedet kommer dagen efter att 22 andra FN-anställda etiopier gripits i huvudstaden Addis Abeba. Sex av dem släpptes efter kort tid, men resterande uppgavs på tisdagskvällen vara kvar i förvar. Deras gripande skedde i räder riktade mot etniska tigreaner och skedde enligt regeringens talesperson Legesse Tulu med anledning av deras medverkan i "terrorhandlingar", enligt Tutu utan koppling till arbetet med FN.

Godtyckliga gripanden av tigreaner har ökat kraftigt under den senaste veckan, efter det att myndigheterna fått tillstånd att frihetsberöva vem som helst som misstänks för att stötta "terrorgrupper", enligt advokater.

Annons

Annons

Systematiska övergrepp

Relationen mellan Etiopien och FN har varit spänd under hela den tid konflikten pågått.

FN har flera gånger slagit larm om möjliga krigsförbrytelser och människorättsbrott i konflikten, som dödat tusentals människor, tvingat miljontals på flykt, och lett till en utbredd hungersnöd.

Under onsdagen släppte människorättsorganisationen Amnesty en ny rapport om grova och systematiska våldtäkter i Amhararegionen, den här gången med Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som förövare. Övergrepp uppges däremot ha förekommit från alla parter i konflikten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.