-
+

8,5 miljarder till regioner och kommuner

Socialstyrelsen betalar ut 8,5 miljarder i statsstöd. Arkivbild.
Socialstyrelsen betalar ut 8,5 miljarder i statsstöd. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Socialstyrelsen betalar ut 8,5 miljarder kronor i statsbidrag till kommunerna och regionerna.

Pengarna täcker deras merkostnader för coronapandemin fram till och med november förra året.

Annons

Annons

I höstas ansökte kommunerna och regionerna om 11,2 miljarder kronor i ersättning för merkostnader under coronapandemins första månader, februari–augusti 2020.

Regeringen hade då avsatt 10 miljarder, vilket alltså inte räckte till.

Nu har Socialstyrelsen betalat ut totalt 8,5 miljarder i en andra bidragsomgång, för vilken regeringen har avsatt 10 ytterligare miljarder.

Av den summan går 7,6 miljarder till att täcka merkostnader för perioden september–november. Resterande 900 miljoner är ersättning för de godkända merkostnader pengarna inte räckte till i första bidragsomgången.

Tredje omgång i vår

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), säger att det här täcker utgifterna på ett fullgott sätt.

Ja, absolut. Här har vi verkligen fått täckning för de merkostnader som regionerna har haft och kunnat söka. Dels tycker man nog att Socialstyrelsens har arbetat snabbt och dels har man fått i stort sett allt det man har sökt för.

För att ersätta merkostnader från december 2020 kommer kommunerna och regionerna att få ansöka om bidrag i en tredje omgång i vår.

Annons

Annons

"Hoppas det räcker"

Av de första 20 bidragsmiljarderna har man hittills betalat ut 18,5 miljarder. Av de pengarna finns det 1,5 miljarder kvar att ta av för att täcka fjolårets sista månad , då det var hög belastning på vården.

Man har dessutom lagt in ytterligare en miljard för december. Man får hoppas att det räcker för de merkostnader man har haft, säger Annika Wallenskog.

Omkring två tredjedelar av statsbidraget går till regionerna. Den största utgiftsposten är skyddsutrustning följt av extra personal till sjukvården. Största biten av kakan har gått till Region Stockholm, som har fått 1,7 miljarder.

Rättad: I tidigare versioner av texten förekom dels ett felaktigt namn, dels en felaktig uppgift om vem som ansökt om ersättningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss