A-
A+

800 reptiler i beslag – nu börjar rättegången

En man i Skåne har enligt åklagaren utan tillstånd bedrivit yrkesmässig och storskalig handel med djur som är utrotningshotade eller riskerar att bli utrotningshotade. Arkivbild.
En man i Skåne har enligt åklagaren utan tillstånd bedrivit yrkesmässig och storskalig handel med djur som är utrotningshotade eller riskerar att bli utrotningshotade. Arkivbild.
BrottTT

När polisen slog till mot en misstänkt djurhandlare i Skåne hittades mer än 800 ödlor, krokodiler och andra reptiler. Nu inleds rättegången mot den 41-årige mannen som åtalats för grovt artskyddsbrott.

Annons

Annons

Enligt åklagare Christer Forssman har mannen utan tillstånd bedrivit en omfattande yrkesmässig handel med djur som är utrotningshotade eller riskerar att bli utrotningshotade (så kallat A- och B-listade arter).

Den kommersiella handeln med dessa djur är reglerad. Tanken är att man vill ha kontroll över handeln med just de här arterna, säger Christer Forssman vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till TT.

Den åtalade har försvarat sig med att det bara var en hobbyverksamhet, men åklagaren pekar på bevis i form av annonsering, chattkonversationer och andra handlingar som tyder på storskalig handel mellan 2011 och 2018.

Det handlar gissningsvis om tusentals djur, säger åklagaren.

När tillslaget mot mannens lokal i Löberöd gjordes 2018 fanns där 760 ödlor, 67 sköldpaddor, 18 ormar, 11 grodor och 2 dvärgkrokodiler. Många av djuren var i dåligt skick och därför åtalas mannen också för djurplågeri.

Enligt länsstyrelsen hade de bott trångt och fått för lite foder, vatten och tillsyn. Vid sjukdom hos djuren har de inte heller fått rätt vård.

Kontoutdrag tyder på att mannen omsatt rejäla summor på handeln, men under stora delar av den tid som den misstänkta brottsligheten pågick levde han på socialbidrag.

Ytterligare en man åtalas för medhjälp till några av de misstänkta brotten. Rättegången, som hålls i Lunds tingsrätt, pågår till och med den 8 juni.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel ort där tillslaget skedde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!