A-
A+

Abiy Ahmed: Vi ses vid fronten

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed säger att han kommer att ta plats vid fronten för att leda armén. Arkivbild från en stöddemonstration i Addis Abeba häromveckan.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed säger att han kommer att ta plats vid fronten för att leda armén. Arkivbild från en stöddemonstration i Addis Abeba häromveckan.
EtiopienTT-AP-AFP

Etiopiens premiärminister meddelar att han personligen ska leda den etiopiska armén "vid fronten".

Annons

Annons

Fredsprisbelönade Abiy Ahmed, som också är överbefälhavare, skriver i sociala medier att han vill visa vägen genom uppoffring. Han slår fast att han från och med tisdagen kommer att hålla till på slagfältet.

De etiopier som vill bli beundrade av framtida generationer bör nu "ställa upp för sitt land", skriver Abiy Ahmed:

"Låt oss mötas vid fronten."

Det framgår inte vart premiärministern har tänkt bege sig. Regeringspartiets ledning träffades på måndagen och efteråt meddelade försvarsminister Abraham Belay att armén kommer att byta strategi, utan att specificera hur.

Vi kan inte fortsätta så här, det innebär att det kommer att ske förändring, sade han till statlig tv.

Styrkor från regionen Tigray började närma sig huvudstaden Addis Abeba för ett par veckor sedan, varpå centralregeringen utfärdade undantagstillstånd i ett halvår framöver. Det senaste budet från Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) är att dess styrkor intagit orten Shewa Robit, drygt 20 mil från huvudstaden.

När regeringen inledde en offensiv mot Tigray förra året beskrevs det som en insats för att upprätthålla lag och ordning. I dag, efter att tigreanska styrkor har vänt ställningarna, beskriver premiärministern det uttryckligen som ett "existentiellt krig".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.