A-
A+

Academedia delar ut mer av vinsten till ägarna

Exteriör av Academedia i Liljeholmen i södra Stockholm. Arkivbild.
Exteriör av Academedia i Liljeholmen i södra Stockholm. Arkivbild.
EkonomiTT

Friskolejätten Academedias styrelse föreslår att ägarna får dela på 185 miljoner kronor för det gångna räkenskapsåret. Det innebär en något högre andel av vinsten än året före.

Annons

Beloppet ägarna får är det samma som de fick i utdelning för räkenskapsåret före. Det motsvarar 32 procent av vinsten för det brutna räkenskapsåret, som avslutades i juni. Det innebär att utdelningen som andel av vinsten ökar något, från 31 procent året före.

Vinstlyft i fjärde kvartalet

För det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret redovisar Academedia ett vinstlyft. Vinsten före skatt på 279 miljoner kronor. Det kan jämföras med 223 miljoner kronor samma period föregående år.

Lönsamheten ökar bland annat av en uppräkning av den årliga skolpengen i Norge, skriver vd Marcus Strömberg i bokslutet.

Academedias omsättning ökade samtidigt till nästan 4,2 miljarder kronor jämfört med drygt 3,8 miljarder kronor föregående år.

Strömberg kommenterar även debatten om betygsinflation i bokslutet och lyfter fram en extern granskning som visat att det inte finns någon press på lärare inom Academedias gymnasieskolor att sätta högre betyg än motiverat.

"För att minska skillnaderna har vi infört ett åtgärdspaket och satt stort fokus på ökad likvärdighet i bedömning och betygssättning. Vi kan konstatera att andelen elever som fått ett högre betyg än vad de presterat på de nationella proven har sjunkit under det gångna läsåret", skriver Strömberg.

Nästan 20 000 medarbetare

Koncernen har nästan 20 000 medarbetare och driver fler än 700 gymnasieskolor, förskolor, grundskolor och vuxenutbildningsenheter i Sverige, Norge, Tyskland och Nederländerna.

Academedias aktie har inför rapporten hittills i år lyft med 12 procent på Stockholmsbörsen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.