A-
A+

Actionspäckad "Håkan Bråkan" intar biograferna

Silas Strand delar många intressen med sin rollfigur. 'Allting förutom att han älskar potatis', säger han.
Silas Strand delar många intressen med sin rollfigur. "Allting förutom att han älskar potatis", säger han.
FilmTT

Om Sune är "Solsidan" för barn så är hans lillebror "Die hard". Nu kommer actionspäckade "Håkan Bråkan" till biograferna.

Han är busig, lite halvgalen och ganska smart, säger huvudrollsinnehavaren Silas Strand.

Annons

Annons

Huvudrollsinnehavaren Silas Strand och regissören Ted Kjellsson är aktuella med nya 'Håkan Bråkan'.
Huvudrollsinnehavaren Silas Strand och regissören Ted Kjellsson är aktuella med nya "Håkan Bråkan".
Ted Kjellsson får leva ut sina drömmar om actionfilmer och klassiska komedier. 'Det är därför jag vill fortsätta i barnfilmsvärlden', säger han.
Ted Kjellsson får leva ut sina drömmar om actionfilmer och klassiska komedier. "Det är därför jag vill fortsätta i barnfilmsvärlden", säger han.
En uppföljare med Silas Strand i huvudrollen är planerad. 'Om det här var 'Die hard' för barn så blir nästa 'Rambo' för hela familjen', säger regissören Ted Kjellsson.
En uppföljare med Silas Strand i huvudrollen är planerad. "Om det här var 'Die hard' för barn så blir nästa 'Rambo' för hela familjen", säger regissören Ted Kjellsson.

Det blåser upp till årets viktigaste dataspelstävling, som familjen Anderssons trulige minsting Håkan måste vinna för att slippa bli elevrådsordförande. Men när föräldrarna blir bortbjudna hamnar han i klorna hos världens tråkigaste barnvakt Amanda, som bara bryr sig om sin tonårsfest och som inte låter Håkan gejma på något annan än en slö föräldradator.

Om Håkan ska vinna tävlingen måste han rymma – men samtidigt härjar en tjuvliga i villakvarteret och snart visar sig att det är mer än bara tävlingen som står på spel.

Det är handlingen i nya "Håkan Bråkan" – den senaste långfilmen i författarna Olsson och Jacobssons "Suneversum".

Håkan gestaltas den här gången av den nu tioårige Silas Strand, som tycker att det känns skönt att filmen äntligen får premiär, mer än ett år efter inspelningen.

Förutom rollen som Håkan har han hunnit med roller i komediserien "Lust" och barnprogrammet "Trex". Det finns mycket bra med att vara skådespelare, förklarar han.

Att man får slippa skolan och att man får synas på tv, det är kul.

Håkan var en favorit redan innan han fick rollen.

Han gillar att spela dataspel, älskar potatis, är busig, lite halvgalen och ganska smart, förklarar Silas Strand.

Han delar många intressen med sin rollfigur, särskilt dataspel.

Allting förutom att han älskar potatis. Jag älskar inte potatis. Det är inte det första valet direkt.

"Han är exceptionell"

När filmens regissör Ted Kjellsson fick syn på Silas Strand förstod han att de hittat rätt Håkan och att det gällde att "knipa honom" direkt.

När jag fick se den här killen ringde jag direkt och sade "stopp sätt inte honom på något annat, det här är Håkan!". Han är exceptionell, lilleman, säger Kjellsson.

Regissörens vision var hela tiden att spela in en "Die hard" för hela familjen. Den formuleringen har han upprepat några gånger nu. Det var den tillsammans med det välkända Sune-varumärket som fick filmprojektet att segla genom finansieringen, förklarar han. Nu är han nöjd över att ha fått spela in en bred familjefilm där han också har kunnat leva ut sin kärlek till klassiska actionfilmer och komedier.

Jag gillar ju Spielberg och Zemeckis berättande, och Sam Raimi och Edgar Wright som har tagit det vidare. Mycket zoomar, mycket swooshar. Just att bilden är minst lika viktig som skådespelet. Vi berättar ju med bilder och filmar inte teater, säger han.

Annons

Annons

Blir uppföljare

Samtidigt tar filmen ut svängarna jämfört med mycket annan barnunderhållning. I handlingen finns sprit och sex – även om det inte sägs rakt ut utan mest antyds som blinkningar till den äldre publiken – och emellanåt blir det hårda tag.

Vi var lite oroliga för att det var mycket som skulle ryka. Som min lilla cameo som idrottslärare som kastar bollar i huvudet på barn. Men vi visade det för några skolklasser och lärare och de bara "nej för fan, behåll det". Då blev vi lite modigare. Filmen har fått en sjuårsgräns vilket gör den till en perfekt familjefilm, säger Ted Kjellsson.

Det är redan klart att det blir en uppföljare till "Håkan Bråkan". Nästa film ska antagligen utspelas på ett scoutläger och Ted Kjellsson jobbar redan på nästa pitch.

Det är jävligt gött. Om det här var "Die hard" för barn så blir nästa "Rambo" för hela familjen, eller kanske "Indiana Jones". Det är därför jag vill fortsätta i familjefilmsvärlden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.