A-
A+

Advokat: Navalnyj allt sämre

Alexej Navalnyj i domstol i februari. Arkivbild.
Alexej Navalnyj i domstol i februari. Arkivbild.
RysslandTT-AFP-Reuters

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tillstånd försämras, säger hans advokat Alexej Liptser till Reuters.

Navalnyj hungerstrejkar i fängelset och har nu flyttats till en sjukhusavdelning för fångar.

Annons

Annons

Annons

Annons

Enligt advokaten ska regimkritikern återigen ha blivit nekad att få välja en utomstående läkare och är fast besluten att fortsätta sin hungerstrejk.

Ryska fängelsemyndigheter meddelade å sin sida tidigare under dagen att Aleksej Navalnyjs tillstånd är "tillfredsställande" och att han ska ha gått med på att ta vitamintillskott som en del i den behandling han ska få på sjukhusavdelningen. Sjukhuset är beläget i anslutning till den straffkoloni utanför Moskva där regimkritikern suttit fängslad sedan i februari.

Navalnyj, Rysslands mest framträdande oppositionspolitiker, inledde en hungerstrejk den 31 mars i protest mot att fängelset inte ville förse honom med den vård han kräver.

Krävt utomstående läkare

Myndigheterna har uppgett att de har erbjudit 44-åringen vård. Men Navalnyj har tackat nej, eftersom han har krävt att få träffa en läkare som inte är kopplad till fängelset, vilket han inte har fått. Hans tillstånd har rapporterats bli allt sämre och hans personliga läkare varnade i helgen för att han "kan dö när som helst".

Navalnyjs allierade befarade tidigare på måndagen fortsatt dåliga nyheter om regimkritikerns hälsa.

Vi vet inte vad som hänt honom under helgen eftersom hans advokater då inte tillåts träffa honom, sade regimkritikern Ljubov Sobol, som står Navalnyj nära, under morgonen.

Annons

Annons

Diskuteras på EU-möte

Navalnyj återvände till Ryssland den 17 januari i år sedan han vårdats i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Han greps på flygplatsen och fick därefter en villkorlig dom omvandlad till fängelse, med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid på sjukhus i Tyskland.

Navalnyjs situation är ett av ämnena som står i fokus då EU-ländernas utrikesministrar diskuterar den allt sämre relationen till Ryssland under ett webbmöte på måndagen. Ministrarna har informerats om att Navalnyj förts till sjukhus.

Det understryker ännu mer att han måste få läkarvård som han själv väljer, inte bara den som fängelset säger, berättar Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) på en pressträff via webben.

Hur EU kan och kommer att agera om Navalnyj skulle dö vill hon dock inte spekulera i.

Vi sitter inte och spekulerar om sådant, säger Linde.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr