A-
A+

Aegirbio får mångmiljon-order på covidtest

Ett svenskt bolag, Aegirbio, har fått mångmiljonorder på sina salivbaserade test som inte kräver någon bomullspinne i näsan. Arkivbild.
Ett svenskt bolag, Aegirbio, har fått mångmiljonorder på sina salivbaserade test som inte kräver någon bomullspinne i näsan. Arkivbild.
EkonomiTT

Annons

Annons

Det svenska bolaget Aegirbio som specialiserat sig på salivtest för covid-19 har tillsammans med Nowmed fått en testorder på cirka 100 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Bolagets salivtest för covid efterfrågas från flera håll i Asien.

Vi har ett salivbaserat covid-19 test och nu har vi fått en återförsäljare i Thailand som kommer att distribuera till länderna runt omkring, säger Aegirbios vd Martin Linde.

Det Lund-baserade företaget Aegirbio har tagit fram testen, men tillverkningen sköts av en annat bolag. Företaget har valt att inte gå ut med vem som producerar själva testen, mer än att det är ett nordiskt bolag.

Efter det att testordern rullats ut tror Aegirbio att de kan få beställningar värda 200 miljoner kronor i månaden, och att det totala värdet på ordern kan bli en miljard kronor för år 2021.

För oss som omsatte 15 000 i fjol så är det här ett genombrott som heter duga. Att bara få in en order, vår andra order, gör att vi kommer att omsätta 150 miljoner i år, säger Martin Linde, och fortsätter:
För oss att få en order på 100 miljoner kronor på midsommaraftons morgon, det är helt grymt.

Linde förklarar att det är den europeiska CE-märkningen som fått inköpare i Asien att vända sig mot den europeiska marknaden, och att de mer lätthanterliga salivtesten har en fördel mot de traditionella pcr-testen där en bomullspinne petas in i näsan eller halsen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!