A-
A+

Afghansk folksångare mördad av talibanerna

Mordet skedde nära Panjshir-dalen, vilket är den sista regionen som inte är under talibansk kontroll, och där motståndsrörelsen har ett starkt fäste. Arkivbild.
Mordet skedde nära Panjshir-dalen, vilket är den sista regionen som inte är under talibansk kontroll, och där motståndsrörelsen har ett starkt fäste. Arkivbild.
KulturTT

Den afghanske folksångaren Fawad Andarabi har mördats av talibaner i Andarabi-dalen norr om Kabul.

Annons

Annons

Bara dagar innan hade talibanerna sökt igenom hans hem och druckit te tillsammans med honom, enligt Andarabis familj.

"Han var oskyldig, en sångare som bara underhöll människor", säger hans son Jawad till AP, och fortsätter:

"De sköt honom i huvudet ute på bondgården".

Mordet skedde i Andarabi-dalen cirka tio mil norr om Kabul, vilket ligger nära Panjshir, som är den enda provins i Afghanistan som inte är under talibansk kontroll.

"Talibanernas brutalitet fortsätter i Andarabi. I dag dödade de brutalt folksångaren Fawad Andarabi som endast bringade glädje till den här dalen och dess folk", skriver den tidigare inrikesministern Masoud Andarabi i ett Twitterinlägg, och länkar till en video där Fawad Andarabi sjunger och spelar med andra folkmusiker.

"Det finns inget land i världen som mitt fosterland, en stolt nation. Vår vackra dal, våra förfäders fosterland", sjunger han i videon, enligt AP.

Talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid sade att hans grupp skulle utreda skjutningen, utan att ge någon ytterligare information.

I onsdags sade Mujahid att "musik är förbjudet inom Islam" i en intervju med The New York Times.

"Men vi hoppas att vi kan övertyga folk att inte göra sådana saker, i stället för att pressa dem", sade han till tidningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!