A-
A+

Afghanska kvinnor får inte resa långt ensamma

Afghanska kvinnor protesterar i huvudstaden Kabul i slutet av oktober. Arkivbild.
Afghanska kvinnor protesterar i huvudstaden Kabul i slutet av oktober. Arkivbild.
AfghanistanTT-AFP

Trots löften om motsatsen har restriktionerna för kvinnor i Afghanistan trappats upp sedan talibanernas maktövertagande.

Det senaste påbudet är att kvinnor inte får resa utan att ha en nära manlig släkting som följeslagare.

Annons

Annons

Kvinnor som reser över 45 miles (7,2 mil) ska inte bli erbjudna skjuts om de inte ackompanjeras av en nära familjemedlem, säger Sadeq Akif Muhajir, talesperson vid sedlighetsdepartementet, och tillägger att det måste vara en manlig släkting.

Departementet uppmanar också bilägare att neka kvinnor skjuts om de inte har på sig hijab, något de flesta kvinnor i landet redan bär.

Får kritik

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) är kritisk till de nya riktlinjerna.

"De här nya direktiven är i högsta grad. . .ännu ett steg i riktning mot att göra kvinnor till fångar", säger Heather barr på HRW och tillägger:

"Det förhindrar möjligheten för dem att röra sig fritt, resa till en annan stad eller kunna fly om de utsätts för våld i hemmet".

Sedan fundamentaliströrelsen tog makten i augusti har talibanerna infört flera restriktioner för kvinnor och flickor – trots löften om ett mjukare styre än det som rådde under 1990-talet.

Annons

Annons

Förbjöds arbeta

Redan från början uteslöts kvinnorna från det nya styret i landet och många har hindrats från att gå till sitt arbete.

För några veckor sedan vände sig sedlighetsdepartementet till landets tv-kanaler och bad dem att sluta visa såpoperor och andra program med kvinnliga skådespelare. Kvinnliga programledare i tv uppmanas också att bära hijab.

Flickor är också i stor utsträckning förhindrade från att gå i skolan och i slutet av september meddelade talibanernas nya chef för Kabuls universitet att kvinnliga studenter och lärare inte längre får delta vid lärosätet.

Frågan diskuteras

På söndagen uppgav talibanernas minister för högre utbildning, Abdul Baqi Haqqani, att myndigheterna diskuterar frågan om kvinnors rätt till utbildning.

"Det islamska emiratet är inte emot kvinnors utbildning, men det är emot samundervisning", sade han vid en pressträff.

Enligt Haqqani håller man på att skapa en struktur och förutsättningar för kvinnors utbildning, men att det kan ta tid.

Kvinnors fri- och rättigheter har återkommande lyfts fram som en förutsättning för att Afghanistan ska få ekonomiskt och diplomatiskt stöd från omvärlden.

Under talibanernas styre på 1990-talet var de kraftigt begränsade. Kvinnor tvingades bära heltäckande burka, var bara tillåtna att lämna sina hem med en manlig följeslagare och fick inte studera eller arbeta.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.