A-
A+

Afghanska paralympier på plats i Tokyo

Afghanistans flagga framburen av en volontär under invigningen av Paralympics. Nu kommer det överraskande beskedet att två afghanska idrottare ska delta i spelen.
Afghanistans flagga framburen av en volontär under invigningen av Paralympics. Nu kommer det överraskande beskedet att två afghanska idrottare ska delta i spelen.
ParalympicsTT-AFP

Det blir trots allt afghanskt deltagande i Paralympics.

På lördagskvällen kom Zakia Khudadadi och Hossain Rasouli överraskande till Tokyo.

"De är i Tokyo för att uppfylla sina drömmar, vilket skickar ett starkt budskap av hopp till många andra i världen", säger IPC-chefen Andrew Parsons.

Annons

Annons

Zakia Khudadadi kommer att tävla i damernas taekwondo den 2 september och Hossain Rasouli i friidrott, 400 meter, dagen efter.

Beskedet kommer överraskande då IPC tidigare i veckan meddelat att de två evakuerats i en "stor, global insats" från det talibanstyrda Afghanistan, men att de inte skulle delta i Paralympics.

"Zakia och Hossain har hela tiden fortsatt uttala sin absoluta vilja att komma till Tokyo 2020 och tävla", säger Andrew Parsons, ordförande i den Internationella paralympiska kommittén, i ett uttalande.

De två kom till den paralympiska OS-byn på lördagskvällen efter att ha varit på en statlig träningsanläggning i Frankrike den senaste veckan.

När Paralympics invigdes i tisdags fanns den afghanska flaggan med i inmarschen, buren av en volontär, men de allra flesta såg det som en symbolisk sak.

"Vi visste att det fanns en liten chans att de båda idrottarna skulle kunna delta i Tokyo 2020 och därför fanns den afghanska flaggan med på inmarschen. Men vår första prioritet har hela tiden varit deras hälsa och välbefinnande", säger Parsons.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!