A-
A+

Ägarna nobbar process mot Swedbank-toppar

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och koncernchef Jens Henriksson. Arkivbild.
Swedbanks styrelseordförande Göran Persson och koncernchef Jens Henriksson. Arkivbild.
EkonomiTT

Swedbanks ägare och styrelse vägrar driva skadeståndsprocess mot förra ledningen i spåren av penningtvätthärvan. Utsikterna att vinna är för små, men styrelseordförande Göran Persson säger sig förstå symbolvärdet.

Du ska inte tro för ett ögonblick att vi inte tänkt på den saken.

Annons

Annons

Av ägarna röstade nästan alla, 97-98 procent, för styrelsens förslag att inte driva någon skadeståndsprocess mot tidigare vd:n Birgitte Bonnesen och andra före detta direktörer för inblandning i den uppmärksammade penningtvättskandalen. Det blev som väntat beslutet från ägarna på Swedbanks bolagsstämma som enbart blev en ren pappersstämma utan möjlighet till debatt.

Aktiespararna hade krävt att banken skulle kräva miljarder av tidigare ledning, med Bonnesen i spetsen, för all skada den åsamkat ägarna. Och enligt småspararorganisationen skulle upplägget vara helt fritt från kostnader för banken även om processen skulle förloras, genom en försäkringslösning där den externa granskaren skulle stå hela kostnaden men dela på pengarna vid en vinst. Men man fick alltså inte ägarna med sig på det.

Tror inte på den modellen

Göran Persson upprepar att han inte tror på någon rättslig framgång. Han lutar sig mot de egna juristerna som anlitats. Att lägga processen på entreprenad, nej, det tror han inte på.

Tror vi på processen, då driver vi den själva, säger han vid en efterföljande pressträff.

Men så blir det alltså inte. Inte ens det viktiga symbolvärdet – att kunder och småägare eventuellt får vatten på sina kvarnar att direktörer gärna berikar sig rikligt själva när det går bra, men går fria när de gör något fel – är tillräckligt för Persson, som säger sig försäkra att styrelsen verkligen tänkt på den saken. Men att då förlora i domstol riskerar bara att slå ännu mer tillbaka, menar han.

Annons

Annons

Höjt arvode

Penningtvättskandalen har förutom ett rejält solkat rykte, bland annat renderat banken böter på fyra miljarder kronor, plus hot om ytterligare höga böter från amerikanska myndigheter.

Stämman beslutade samtidigt att arvodet till styrelsen ska höjas, för ordförande Göran Persson med 210 000 kronor till 2 840 000 kronor.

Nya att väljas in i styrelsen blev bland andra privatekonomen och journalisten Annika Creutzer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!