A-
A+

Ahmed i Gaza: Det bombas hela tiden

Ahmed Abuzaid, som tidigare bott i Sverige, befinner sig i Dayr al-Balah i krigets Gaza.
Ahmed Abuzaid, som tidigare bott i Sverige, befinner sig i Dayr al-Balah i krigets Gaza.
MellanösternTT

Fram till i våras bodde han i Sverige. Nu befinner sig fysioterapeuten Ahmed Abuzaid i krigets Gaza där bomberna faller.

Det finns inte el, det finns inte bränsle, det finns inte mat, elektricitet, ingenting. Det är sjukt, helt sjukt, säger han.

Människor vid en byggnad som förstördes av israeliska bombanfall i Dayr al-Balah i Gazaremsan i förra veckan. Arkivbild.
Människor vid en byggnad som förstördes av israeliska bombanfall i Dayr al-Balah i Gazaremsan i förra veckan. Arkivbild.

Sönderbombade hus, blodiga människor, lidande barn. Döden är ständigt närvarande i Dayr al-Balah i centrala Gazaremsan, där Ahmed Abuzaid befinner sig. Staden ligger ett par mil från gränsövergången Rafah till Egypten.

Många människor sover utomhus. De har ingenstans att ta vägen sedan det omfattande israeliska bombardemanget inleddes mot Gaza, som ett svar på terrorstämplade Hamas attack mot Israel för knappt sex veckor sedan.

Inget skydd

Många Gazabor hörsammade tidigt Israels varningar och gav sig av från områdets norra delar. I Dayr al-Balah är nu enormt mycket folk, men det finns ingenstans att ta skydd. Ahmed Abuzaid försöker sätta ord på situationen.

Det är jätteskitdåligt hur jag än försöker beskriva det. Det bombas runtomkring hela tiden. Det är svårt att röra sig ute för det kommer hela tiden israeliska flygplan, säger han på en skrapig telefonlinje.

Att få tag i mat har blivit besvärligare. Butikernas hyllor gapar allt mer tomma.

Det har blivit värre, det är många som dör. Många av dem som dör kan inte ens räknas, berättar Ahmed Abuzaid.

Hustrun i Sverige

Vid gränsövergången Rafah ett par mil söderut släpps som regel enbart utländska medborgare eller palestinier med dubbla medborgarskap eller utländska uppehållstillstånd igenom, enligt en lista över personer som tillåts att passera gränsen.

Och det är inte bara att lämna. Självklart vill jag det och jag vill tillbaka till min fru men jag önskar att det här tar slut. Min storfamilj är här, det är barn och det är kvinnor, det är inte bara att tänka på sig själv, säger Ahmed Abuzaid.

Abuzaid kom till Sverige 2014 men har inget permanent uppehållstillstånd. I våras kom ett utvisningsbeslut och han åkte till familjen i Gaza. Från jobbet som fysioterapeut vid en vårdcentral i Karlskoga är han tjänstledig. Hans fru bor dock kvar i Sverige. Hon står i tät kontakt med svenska myndigheter, något som är svårare för honom med tanke på Gazas dåliga telefonlinjer och bristande internetuppkoppling.

Jag önskar att komma härifrån och få träffa min fru, men jag vill också försöka hjälpa min familj, säger han.

"Bara överleva"

I Dayr al-Balah har Ahmed Abuzaid och föräldrarna flyttat in hos en moster efter att han och modern skadades i en israelisk attack i närheten av föräldrarnas hem i staden Gaza i oktober. I huset bor också mosterns barn och barnbarn.

En dag i Gazaremsan i november 2023 innebär mycket oro. Det finns inte mycket att göra förutom att i möjligaste mån hänga med i nyheterna.

Vi kan samla ved för att laga mat nästa dag, men det finns inget annat att göra. Bara överleva.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.