AIK förlängde sviten – bränns för Varberg

AIK-veteranen Henok Goitom har all anledning att se så här glad ut. Hans mål avgjorde mot Varberg.
AIK-veteranen Henok Goitom har all anledning att se så här glad ut. Hans mål avgjorde mot Varberg.
FotbollTT

AIK vann med 1–0, Henok Goitom gjorde målet och Varberg dras allt närmare bottenstriden.

Ungefär så.

De 90 minuterna på Friends arena är inget svensk fotboll ska kampanjföra i en reklamfilm.

Vi gjorde vad vi skulle, säger matchvinnaren Goitom.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Varbergs tränare Joakim Persson är ingen drömmare, snarare en pragmatiker som rättar sig efter vad som står till hans förfogande.

Efter sex raka matcher utan en trepoängare hade nykomlingen hamnat lite väl nära klubbarna som kämpar för sin allsvenska existens. Det börjar brännas på allvar och varje poäng är värdefull inför de avgörande, sista omgångarna.

Så i stället för att riskera att gå bort sig i jakten på tre, värnade Varberg den poäng man hade vid avspark.

Persson tryckte ned större delen av laget i linjer framför Stojan Lukic och den som går i gång på försvarsorganisation, hårt arbete och individuell disciplin ska se matchen i repris.

Sparka och spring

Övriga? Nja, vi bokför och glömmer det här. Det var hafsigt, irriterat och inte mycket till ordnad fotboll på en gräsplan som sällan är i gott skick och mår direkt dåligt i blötan och novembermörkret.

På ren svenska: Det bjöds mest på sparka-och-spring och går-det-så-går-det.

Det blir mycket duellspel och där är de starka, det får man ge dem, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

Genom sitt klara lyft efter sommarens kris och sin fina förlustfria svit – nu uppe i åtta matcher – har AIK klarat kontraktet. Upp till lagen som tampas om medaljer och kvalplatser i Europaspelet är avståndet lite för långt. Säsongen ska spelas av, i ett ingenmansland. Och det är förmodligen lättare att ladda inför ett derby mot Djurgården (på söndag) än mot Varberg en måndagskväll.

Det är viktiga tre poäng efter två oavgjorda. Varberg har hitta bra sätt att ta poäng på i allsvenskan, de är svårspelade, gör det inte lätt för motståndaren. Vi väntade oss inte att gå ut och köra över dem, säger Grzelak.

Varberg hade några farliga omställningar och kanske omgående borde fått en straff när en frispark träffade AIK-mittbacken Sotirios Papagiannopoulos uppsträckta arm.

Successivt tog AIK över men utan ett självklart, självsäkert agerande.

Annons

Annons

Goitom spräckte nollan

Det började rullas boll, röras på benen och efter några smarta passningar levererades äntligen ett vasst avslut. Erik Ring kom igenom, men Stojan Lukic klev ut och täckte.

Ring fick assistera i stället. Det var på hans fina inspel som Henok Goitom gav matchen ett mål, dess enda och veteranens åttonde för säsongen.

Skönt att vi får ett mål tidigt i andra. Prestationen var okej. Vi har spelat tre matcher på kort tid och gjorde det vi skulle, säger Goitom.

Med en halvtimma kvar hade Varberg inget annat val än att kasta av sig försiktigheten och gå framåt. I ambitionen att forcera in en kvittering var viljan större än kunnandet och därtill AIK för defensivt skickligt. Men en annan domare än Andreas Ekberg kunde ha blåst straff på tilläggstid när Nabil Bahoui tryckte ned Gustaf Norlin.

Varberg har fem poängs marginal till Falkenberg på kvalplatsen, men också en på förhand tuff avslutning på den allsvenska debutsäsongen. Hammarby, Östersund, Malmö FF och Djurgården väntar och trenden är dyster.

Sju raka matcher nu utan seger.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons