A-
A+

AIK nära final – krossade Edsbyn

AIK:s målkung Erik Pettersson gjorde två mål när Edsbyn utklassades med 8–3 i den tredje SM-semifinalen, där AIK nu leder med 2–1 i matcher. Arkivbild.
AIK:s målkung Erik Pettersson gjorde två mål när Edsbyn utklassades med 8–3 i den tredje SM-semifinalen, där AIK nu leder med 2–1 i matcher. Arkivbild.
BandyTT

AIK är nära sin första SM-final i bandy på herrsidan sedan 1931.

Efter hela 8–3 mot Edsbyn i den heta semifinalserien leder nu AIK med 2–1 i matcher i bäst av fem.

Vi är tajta hemåt och får kontra lite på dem, sade AIK:s Johan Esplund – som gjorde sina två första mål i semifinalerna – till Sportbladet Play.

Annons

Annons

Många trodde nog att det var upplaget för en rejäl holmgång mellan AIK och Edsbyn på Gubbängen på torsdagskvällen.

Vi får överväga om vi kommer till match i morgon (torsdag). Man skäms för bandysportens skull, sade Edsbyns sportchef Stefan Karlsson till Bandypuls på onsdagen.
Kom till Stockholm i stället så ska vi ge er på nöten, kontrade AIK:s sportchef Jonas Galotta.

Ja, tongångarna inför den tredje SM-semifinalen lagen emellan var minst sagt höga. Detta sedan AIK:s ryske stjärna Alan Dzhusoev friades av disciplinnämnden efter att ha anklagats för att ha spottat Edsbyns försvarsstjärna Joakim Svensk i ansiktet i tisdagens andra semifinal, som AIK vann med 6–5 på bortaplan.

Men alla förväntningar om en tät och het duell kom på skam.

AIK gjorde 1–0 redan i tredje minuten, när skyttekungen Erik Pettersson dammade in en hörna.

Det satte an tonen.

Redan innan halvtimmen var avverkad ledde AIK med 3–0 efter ett mål av Johan Esplund och ytterligare ett av Erik Pettersson, som via en konstvolley gjorde sitt 16:e mål i slutspelet.

"Det är skönt"

I halvtid var det utökat till 4–0 sedan en viss Alan Dzhusoev nätat.

Vi är där både i offensiven och defensiven och de skapar inte så mycket chanser på oss. Vi är tajta hemåt och får kontra lite på dem, sade AIK:s Johan Esplund till Sportbladet Play i halvtid.

Esplund svarade för sitt första mål i semifinalserien.

Jag har missat lite lägen, så det är skönt. Man åker och grubblar, sade han.

Han behövde inte vänta länge på mål nummer två. I början av den andra halvleken gjorde Esplund tidigt 5–0, och efter drygt en timmes spel stängde Alexander Kim definitivt den tredje semifinalen med sitt 6–0-mål. Stora delar av avslutningen såg ut att bli en avslagen historia, när AIK gjorde 7–0 (självmål) med drygt en kvart kvar att spela.

Annons

Annons

Skyllde inte på förseningen

Då, ska det sägas, vaknade Edsbyn och gjorde tre raka reduceringar i slutskedet: två mål av Ted Hedell och ett av Simon Jansson. Men det var för lite och för sent, och på tilläggstid spikade Daniel Andersson slutresultatet 8–3.

AIK leder nu semifinalserien med 2–1 i matcher i bäst av fem, och kan på bortaplan på lördag säkra en plats i SM-finalen för första gången sedan 1931.

Edsbyn saknades målvaktsstjärnan Anders Svensson, som blev skadad i det andra mötet. Laget anslöt sent till Gubbängen sedan spelarbussen fastnat i köer efter en trafikolycka. Men det var inget som laget använde som ursäkt.

Det är inget vi kan skylla på, klart att det hackar lite i rutinerna men det är bara att gilla läget. Det kan vi inte skylla på, sade Martin Frid i halvtid.

Covid i både Sandviken och Villa

I semifinalen mellan Sandviken och Villa Lidköping är läget dock ytterst osäkert. Sandviken tvingades lämna walkover till det tredje mötet efter flera misstänkta fall av covid-19 i truppen, varpå Villa Lidköping tilldömdes segern och leder med 2–1 i matcher. Senare under torsdagen meddelade Sandviken att flera spelare testat positivt för covid-19 i snabbtester, och att det är oklart om laget kan spela klart semifinalserien. Även Villa Lidköping har meddelat flera positiva fall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!