A-
A+

Åkesson: Inte bara kriminella kastade sten

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Katja Nyberg (SD) besökte stadsdelen Skäggetorp i Linköping efter påskhelgens kravaller.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Katja Nyberg (SD) besökte stadsdelen Skäggetorp i Linköping efter påskhelgens kravaller.
PolitikTT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill se "stenhårda repressiva åtgärder" som svar på påskens upplopp.

Han slår också tillbaka mot bilden av att stenkastningen enbart utfördes av gängkriminella.

Annons

Annons

Åkesson följdes av ett stort polisuppbåd, såväl uniformerade poliser som civila.
Åkesson följdes av ett stort polisuppbåd, såväl uniformerade poliser som civila.
Regeringen har försökt sätta en bild av att alla som var här är gängkriminella. Den bilden får inte jag när jag pratar med polisen, säger Åkesson under ett besök i dag i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Skäggetorp var ett av de områden som skakades av våldsamma upplopp under påskhelgen.

Gängkriminella fanns där, men det var också alltifrån äldre damer till små barn som hjälptes åt att kasta sten. Det är något nytt, säger Åkesson.

Stort polisuppbåd

Han inledde sitt besök med en promenad runt Skäggetorps centrum, inte långt från den plats där polisen utsattes för kraftigt våld. Den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan, som skulle utföra en koranbränning, kom aldrig fram dit.

Åkesson följdes av ett massivt polisuppbåd, såväl uniformerade poliser som civila, och boende i området.

Bilden av att inte enbart personer indragna i kriminalitet deltog i kravallerna delas av en socialsekreterare som följde med sällskapet. Hon vill inte uppge sitt namn men berättar för TT hur hon såg mammor med barn i famnen som kastade sten.

Jimmie Åkessons analys är att upploppen har sin grund i decennier av ansvarslös invandringspolitik och kravlös integrationspolitik.

Det har skapat ett sönderslaget Sverige som inte håller ihop, säger Åkesson.
Man kan tycka att den som åker ut till ett sådant här område och bränner en koran är en idiot, jag tycker det. Men man har rätt till det, för Sverige är en demokrati, i Sverige har vi yttrandefrihet. Man får däremot inte bränna polisbilar, kasta sten på polisen eller orsaka upplopp och kravaller.

Annons

Annons

Åtgärdsprogram

SD-ledaren föreslår ett åtgärdsprogram med totalt 30 punkter som syftar till att "trycka tillbaka samhällets fiender och återetablera svensk lag i hela Sverige".

Det handlar bland annat om tillfälliga undantagslagar, som utegångsförbud och visitations- och identifieringsrätt, vid allvarliga situationer.

Det räcker inte längre med att vända andra kinden till och bjuda på saft och bullar, utan nu behöver vi ta till repressiva, stenhårda åtgärder.

SD vill också kunna stänga moskéer och utvisa islamistiska ledare, återkalla uppehållstillstånd vid allvarlig brottslighet och att återinföra "asocialitet" som grund för utvisning.

Sociala rättigheter, som bidrag, bör kunna dras in för en hel familj om vissa personer i familjen begår brott eller "vägrar foga sig efter svenska värderingar och normer".

Vid tillräckligt allvarlig brottslighet bör hela familjers uppehållstillstånd kunna återkallas, enligt SD.

Det låter oerhört kontroversiellt och är det också. Men vi menar att man måste utreda den typen av åtgärder, säger Jimmie Åkesson.

Elever som ingår i "gängkretsar" ska flyttas till statliga pliktskolor någon annanstans i landet, för att inte brottsoffer ska behöva stöta på dem i korridorerna.

Använda vapen

Vidare föreslår SD att polisens rätt att använda vapen ska utökas och kunna användas vid sabotage mot blåljusverksamhet och våldsamt upplopp. Utöver detta efterlyses även vattenkanoner, gummikulor och utökad användning av tårgas, något som Sverigedemokraterna föreslagit tidigare.

Jimmie Åkesson vill även att militär i ökad utsträckning ska kunna bistå polis för att hantera svåra situationer.

TT: Hur tror du att de här förslagen uppfattas av boende i Skäggetorp?

Det beror nog på vad man har för syften, vill man vara en del av det svenska samhället, så borde man bejaka de här förslagen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.