A-
A+

Åkesson: Skulle inte komma om jag blev bjuden

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) skulle inte gå på Nobelfesten ens om han blev bjuden. Arkivbild
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) skulle inte gå på Nobelfesten ens om han blev bjuden. Arkivbild
PolitikTT

SD-ledaren Jimmie Åkesson skulle inte gå på Nobelfesten om han blev inbjuden.

Är man inte välkommen så vill man inte bli inbjuden med vänsterhanden eller armbågen heller, säger han.

Annons

Annons

Även i år har Nobelstiftelsen valt att inte bjuda in SD:s partiledare till Nobelfesten, trots att alla andra partiledare är inbjudna.

Stiftelsen backar inte

Nobelstiftelsens styrelse har inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut om att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna, skriver Nobelstiftelsen i en kommentar till TT. Att partiet numera utgör regeringsunderlag och är Sveriges näst största parti ändrar inte på något:

"Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december", skriver stiftelsen.

Annons

Annons

"Är man inte välkommen så ..."

Jag visste inte att jag någonsin bett om att få komma, så jag har inga särskilda synpunkter på det, säger Jimmie Åkesson till TT.
Det är ju en jätterolig fest, men är man inte välkommen så är det väl inte så roligt att komma på fest.

Fler pristagare på plats

Nobelfestligheterna har varit inställda de senaste två åren på grund av pandemin. I år väntas därför fler pristagare än vanligt till både utdelningen i Konserthuset och festen i Blå hallen.

Samtliga pristagare får ta med sig ett antal gäster, och därför gör Nobelstiftelsen vissa justeringar när det kommer till inbjudningarna – även om det inte ligger bakom beslutet kring SD.

Det betyder att alla andra grupper av gäster får förvänta sig att deras kvoter blir mindre. Det blir kanske någon som blir besviken, sade vd Vidar Helgesen till TT tidigare i oktober.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.